Hotel Antonio Perez

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Ambtmanstraat, Keizerstraat
Locatie Ambtmanstraat 18, Keizerstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Antonio Perez

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hotel Antonio Perez: voorgevel en daken
gelegen te Ambtmanstraat 18 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 12-06-1978.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig hotel Antonio Perez dat de eerste maal vermeld wordt in het derde kwart van de 17de eeuw; was tot einde 19de eeuw een luisterrijk herenverblijf; werd sindsdien inwendig verbouwd tot burelen en magazijn door de firma Jacques Neefs, maar zal eerlang een nieuwe woonfunctie krijgen.

Groot hoekhuis met traditionele kern gemoderniseerd in de loop van de 18de eeuw, voorgevel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak waarin zes dakkapellen met rondboogvensters onder gebroken waterlijsten met gestrekte uiteinden. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, eindigend op een gelede architraaf onder daklijst op vlakke gekoppelde consoles; ankers met gekrulde spie. Risaliet (achtste travee) met laat-Lodewijk XV-poort: schouderboogvormige vleugeldeur geflankeerd door hardstenen Ionische pilasters die een gestrekte en gekorniste waterlijst dragen waarop een balkon met sierlijke leuning, verder een schouderboogvormig deurvenster omlijst met casementen gevat tussen pilasters met ingediepte schacht, bekroond met gebogen consoles en geflankeerd door voluten rustend op de balkonpostamenten. Hogerop fries met het opschrift "JACQUES NEEFS", gebogen fronton waarop een topstuk met voluten, schelpornament en topvaas. Rechthoekige vensters met uitgeholde dagkanten, doorlopende lekdrempels op de begane grond. Eerste travee: spiegelboogdeur met groot bovenlicht boven middenkalf, geheel gevat in een hardstenen omlijsting.

Zijgevel + Ambtmanstraat nummer 16-18: bepleisterde en beschilderde lijstgevel op afgeschuinde sokkel met veelal aangepaste rechthoekige muuropeningen, ankers met gekrulde spie. Op benedenverdieping afgekante hoekpenant en fraaie console.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ambtmanstraat

Ambtmanstraat (Antwerpen)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Keizerstraat

Keizerstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.