erfgoedobject

Kasseiweg Kasteeldreef en Dorpsstraat

landschappelijk element
ID
54654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54654

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein van Laarne en dreven
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasseiweg
  Deze vaststelling was geldig van tot

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasseiweg en dreef
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rechte kasseiweg vanaf het kasteel van Laarne (Eekhoekstraat) tot achter de kerk van Laarne (Dorpsstraat). De brede gekasseide rijweg parallel aan de begraasde dreef visualiseert mee de belangrijke historische verbindingsas tussen het kasteel en de dorpskerk van Laarne. Het gekasseide wegdek omringt ook de parochiekerk Sint-Macharius (deels ter vervanging van het in 1878 afgeschafte kerkhof).

Grote rechtlijnige begraasde dreef als opvallende zichtas en verbindingsweg tussen het kasteel en de oostwaarts daarvan gelegen dorpskerk van Laarne, door de kasteelheer aangelegd in het midden van de 17de eeuw. Parallel lopend aan de oudere Achterdreef die een private weg vormde in het dorpscentrum tussen het kasteel en de warande. In 1656 waren er al aangeplante eiken in de Kasteeldreef. In de volgende decennia werden er nog een aanzienlijk aantal bomen bij aangeplant. Wellicht kaderde de aanleg van de brede eikendreef binnen de gewijzigde oriëntatie van de kasteelinkom omstreeks de jaren 1660 waarbij de voorgevel en toegangspoort naar het oosten werd verplaatst, gericht naar de dorpskern. Vanaf 1715 werden de eiken geleidelijk door beuken vervangen de smaak van die tijd volgende. Op het einde van de 18de eeuw was de dreef samengesteld uit vijf bomenrijen: twee dubbele rijen die de private weg van het kasteel naar de kerk flankeerden en een vijfde rij aan de zuidzijde van de weg. Omstreeks 1980 werd de dreef volledig gerooid op één beuk na bij het kasteel en werden ze vervangen door paardenkastanjes. In het kader van de heraanleg van de dorpskern (werken aangevat oktober 2009) zullen de bomen gerooid worden en wordt de dreef heraangeplant met eiken.

 • DE WILDE R.J. 2001: Bomen op het patrimonium van de baron van Laarne op het einde van de 18de eeuw, Castellum XVIII.3, 21.
 • DE WILDE R.J. 2005: De dreven in het dorpscentrum van Laarne, Castellum XXII.4, 5-27.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Kasteeldomein van Laarne en omgeving

 • Is gerelateerd aan
  Dorpsstraat

 • Is gerelateerd aan
  Kasteeldomein van Laarne

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande eikendreef bij Kasteel van Laarne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasseiweg Kasteeldreef en Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54654 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.