is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Watertoren
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
Deze vaststelling was geldig van tot
Watertoren gebouwd in 1930-1932 ten behoeve van het toen door heraanleg sterk ontwikkelende oostelijke stadsdeel en meer specifiek de OPEX-wijk.
Watertoren van 35 meter hoog gebouwd op een aarden verhoging, opgetrokken in skeletbouw, meer bepaald een betonskelet met bakstenen vullingen. Het is een watertoren van het "paddestoeltype", met een kuip die ruim breder is dan de voet. De achtzijdige voet is piramidaal, het cilindrische waterreservoir is voorzien van een inzetkuip van 600 m³. Het baksteenmetselwerk is doorbroken door rechthoekige vensters en een rondboogdeur waarboven het stadswapen aanwezig is. Het lijnenspel van de skeletbouw is extra benadrukt door een cordonlijst boven de benedenverdieping, en sierbalken op de kuipbodem, terwijl de ramen zijn afgewerkt met contrasterende lateien en dorpels. Bovenop de kuip is een lantaarn omgeven door een balustrade.
Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)