erfgoedobject

Watertoren

bouwkundig element
ID
56850
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56850

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Watertoren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Watertoren gebouwd in 1930-1932 ten behoeve van het toen door heraanleg sterk ontwikkelende oostelijke stadsdeel en meer specifiek de OPEX-wijk.
Watertoren van 35 meter hoog gebouwd op een aarden verhoging, opgetrokken in skeletbouw, meer bepaald een betonskelet met bakstenen vullingen. Het is een watertoren van het "paddestoeltype", met een kuip die ruim breder is dan de voet. De achtzijdige voet is piramidaal, het cilindrische waterreservoir is voorzien van een inzetkuip van 600 m³. Het baksteenmetselwerk is doorbroken door rechthoekige vensters en een rondboogdeur waarboven het stadswapen aanwezig is. Het lijnenspel van de skeletbouw is extra benadrukt door een cordonlijst boven de benedenverdieping, en sierbalken op de kuipbodem, terwijl de ramen zijn afgewerkt met contrasterende lateien en dorpels. Bovenop de kuip is een lantaarn omgeven door een balustrade.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002346 en W/01947.
 • DEWULF D., De concessie van de aanleg van de Vuurtorenwijk, in Ter Cuere, 1988, p. 67-93.
 • HOSTYN N., Architecten en architectuur tijdens het interbellum 4. "Een moderne wijk" - de "OPEX" of Vuurtorenwijk: Oostende's oostelijke uitbreiding, in: De Plate, 1986, p. 153-156, p. 245.
 • VALCKE L., Van woaterhuus tot woatertorre (deel 6), in Gidsenblad "Lange Nelle", 1994, p. 3.
 • VAN CRANENBROECK W. (red.), Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, 1991, p. 95-103.
 • VERRAERT P., Le Futur Quartier du Phare, in VANDEPUT, Ostende et le littoral belge, Brussel, 1932, p. 223-224.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56850 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.