Watertoren

• is aangeduid als beschermd monument Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Watertoren gebouwd in 1930-1932 ten behoeve van het toen door heraanleg sterk ontwikkelende oostelijke stadsdeel en meer specifiek de OPEX-wijk.
Watertoren van 35 meter hoog gebouwd op een aarden verhoging, opgetrokken in skeletbouw, meer bepaald een betonskelet met bakstenen vullingen. Het is een watertoren van het "paddestoeltype", met een kuip die ruim breder is dan de voet. De achtzijdige voet is piramidaal, het cilindrische waterreservoir is voorzien van een inzetkuip van 600 m³. Het baksteenmetselwerk is doorbroken door rechthoekige vensters en een rondboogdeur waarboven het stadswapen aanwezig is. Het lijnenspel van de skeletbouw is extra benadrukt door een cordonlijst boven de benedenverdieping, en sierbalken op de kuipbodem, terwijl de ramen zijn afgewerkt met contrasterende lateien en dorpels. Bovenop de kuip is een lantaarn omgeven door een balustrade.

• DEWULF D., De concessie van de aanleg van de Vuurtorenwijk, in Ter Cuere, 1988, p. 67-93.
  • HOSTYN N., Architecten en architectuur tijdens het interbellum 4. "Een moderne wijk" - de "OPEX" of Vuurtorenwijk: Oostende's oostelijke uitbreiding, in: De Plate, 1986, p. 153-156, p. 245.
  • VALCKE L., Van woaterhuus tot woatertorre (deel 6), in Gidsenblad "Lange Nelle", 1994, p. 3.
  • VAN CRANENBROECK W. (red.), Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, 1991, p. 95-103.
  • VERRAERT P., Le Futur Quartier du Phare, in VANDEPUT, Ostende et le littoral belge, Brussel, 1932, p. 223-224.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda