Stedelijke Kindertuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Kindertuin

Beschrijving

Stedelijke Kindertuin door middel van gevelsteen gedateerd "Anno 1885". Straatgevel in neoclassicistische stijl, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twaalf traveeën en twee bouwlagen op een arduinen sokkel, zeer brede arduinen puilijst, gelede architraaf en kroonlijst op voluten. Acroteria boven de uiterste travee en middentravee, laatstgenoemde met bekronend driehoekig fronton en opengewerkte attiek. Rechthoekige vensters, in verdiept muurvlak en met eenvoudige sleutel op begane grond, in bandomlijsting onder gestrekte waterlijst op consooltjes op bovenverdieping. Middenvenster uitgewerkt als drielicht onder paneel met spelende putti. Rondboogdeur met opschrift "Stedelijke Kindertuin" en diamantkopsleutel, rankwerk in de zwikken, zware flankerende pilasters met kolossale voluutbekroning; opengewerkte borstwering met gekroond stadswapen.

Rechthoekige speelplaats met aan oostzijde schoolvleugel van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten); ritmerende pilasters onder bepleisterde en beschilderde rondbogen, hogerop baksteenbouw en fries met trigliefen; guttae en metopen van witte natuursteen.

Aan zuidzijde, tegen het hoofdgebouw, laag aanbouwsel op arduinen sokkel onder afgewolfd zadeldak (bitumen, nok parallel aan de straat). Rechthoekige vensters met metalen roedeverdeling en arduinen penanten.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita