Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning annex voormalige wagenmakerij gelegen aan de westzijde van de Burgweg. Een gedeelte van het woonhuisvolume (ten noorden van het erf) is reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835). In 1835 is het huis eigendom van Josephus De Joigny De Pamele, eigenaar te Parijs (onfer oorspronkelijk aanwijzende tabel). Van 1858 tot 1882 eigendom van een wagenmaker te Pollinkhove. Circa 1876 worden er ten westen van het huis een aantal werkplaatsen gebouwd (confer mutatieschets 1876 en kadastrale legger waarin sprake van "huis en werkhuis"). In 1890 wordt een smid van Pollinkhove eigenaar, in 1919 een wagenmaker uit dezelfde gemeente.

Beschrijving van de boerenarbeiderswoning.

De boerenarbeiderswoning is een loodrecht op de straat gebouwd breedhuis van vijf traveeën + linker opkamertravee onder zadeldak, geknikte dakoverstek (Vlaamse pannen). Rode verankerde 19de-eeuwse baksteenbouw, witgekalkte achtergevel boven gepekte plint. Zowel de erfgevel als de achtergevel tonen heel wat bouwnaden wat deels overeenkomt met de gegevens van het kadasteronderzoek. Vanuit de steile dakhelling en de balkenlagen kan worden verondersteld dat het huidige bakstenen volume terug gaat op een veel andere, vermoedelijk 17de-eeuwse constructie in stijl- en regelwerk.

Erfgevel: vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen onder kopse laag, doorgetrokken afzaat en cordonlijst. De centrale deur werd circa 30 cm verstoken. Links opkamertravee gemarkeerd door bouwnaad. Bewaarde geschilderde kozijnconstructies (bolkozijnen), met schuiframen en kleine roedeverdeling voor de twee ramen links van de deur, met diefijzers voor het opkamervenster. De twee kozijnen rechts van de deur kregen rond de jaren 1920 deels een nieuwe invulling met T-profiel en gekleurd glas in de bovenlichten. Groen- en witbeschilderde luiken.

De witgeschilderde achtergevel (noordzijde) is meer gesloten met kleine kozijnramen en twee kozijndeuren. Kleine roedeverdeling, groen- en witgeschilderde luiken. Links kelderraam, vierkante waterput en pomp.

De puntgevel aan de straat is eveneens voorzien van een deur en rechts een kleine opkamer (wellicht had deze rechter kamer een functie in verband met de wagenmakerij). Rechthoekige muuropeningen onder strek. Deur en breed raam rechts ervan gewijzigd rond de jaren 1920 confer bovenlichten. Bolkozijn met kleine roedeverdeling in de opkamer. Linker zijgevel met klein kelderraam.

Interieur. De kamer rechts is zowel vanuit het huis én via een deur aan de straat bereikbaar. Wellicht had deze kamer van twee traveeën oorspronkelijk een functie in verband met de wagenmakerij. Overzoldering door middel van geschilderde moerbalk (velling, uitgewerkte balkzool, sporen van korbelen) en kinderbalken; bewaarde cementtegelvloer met geometrisch motief. Links balkraveling. Metalen schouwkap, afboording door lage bakstenen muurtjes, rechts met de raveling verbonden door stijl. Rechts hiervan, bewaarde bakoven. Kleine opkamer met mooie beschilderde deur en kelderluik met trapjes. De deur in de erfgevel geeft rechtstreeks toegang tot de tweede kamer. Balkenzoldering met moerbalken (velling, balksleutels) en kinderbalken. Voorts vernieuwde inrichting. De linker kamer is overlangs ingedeeld in een opkamer (erfzijde) en een keuken. Opkamer met oude deur en kelderluik met trapjes. Kap met bewaarde gebinten van schaar- en nokgebinten.

In het verlengde van het huis, klein schuurtje (als volume teruggaand op circa 1876) met houten beplanking, deels vervangen door betonstenen. Erg eenvoudige gebinten. Ten westen van het erf, voormalige wagenmakerij in erg vervallen toestand. Als volume reeds gedeeltelijk aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835). Witgeschilderde baksteenbouw, rechter zijgevel met beplanking, zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schets nummer 1876/7, schets nummer 1884/23.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schets nummer 1847/2.

Auteurs: Vanneste, Pol