erfgoedobject

Stedelijk badhuis

bouwkundig element
ID
70365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70365

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig stedelijk badhuis uit het interbellum, qua uitzicht verwijzend naar de nieuwe zakelijkheid en op het kadaster geregistreerd in 1939. De oprichting van een openbare badinstelling kaderde in de toenemende zorg om de volksgezondheid in een industriële omgeving.

Vrij sobere baksteenarchitectuur met verspringende volumes van drie traveeën en één à twee bouwlagen onder plat dak, gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen onder sterk uitspringende, arduinen druiplijsten. Tijdens de inventarisatie (najaar 2002) was de renovatie aan de gang: de gevels werden beraapt en voorzien van aluminium schrijnwerk; het interieur behield de oorspronkelijke indeling en een aantal gedeeltelijk betegelde wanden.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1939/23.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijk badhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.