is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijk badhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Meisjeskostschool Les Peupliers: onderwijsgebouwen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijk badhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Meisjeskostschool Les Peupliers: onderwijsgebouwen, restanten tuin en omheiningsmuur
Deze bescherming was geldig van tot
Voormalig stedelijk badhuis uit het interbellum, qua uitzicht verwijzend naar de nieuwe zakelijkheid en op het kadaster geregistreerd in 1939. De oprichting van een openbare badinstelling kaderde in de toenemende zorg om de volksgezondheid in een industriële omgeving.
Vrij sobere baksteenarchitectuur met verspringende volumes van drie traveeën en één à twee bouwlagen onder plat dak, gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen onder sterk uitspringende, arduinen druiplijsten. Tijdens de inventarisatie (najaar 2002) was de renovatie aan de gang: de gevels werden beraapt en voorzien van aluminium schrijnwerk; het interieur behield de oorspronkelijke indeling en een aantal gedeeltelijk betegelde wanden.
Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)