erfgoedobject

Goederenstation Dokken Stapelplaats

bouwkundig element
ID: 7379   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7379

Beschrijving

"Goederenstation Dokken Stapelplaats" opgericht in 1873 zie gevelsteen. Latere verbouwingen van de dragende constructie na de Tweede Wereldoorlog. Enkel de gevels zijn nog origineel.

Imposant vrijstaand gebouw begrensd door Noorderlaan aan noordzijde en Ellermanstraat aan zuidzijde; voorgevel van drieëntwintig traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, zijgevels van respectievelij acht traveeën aan de Noorderlaan en drie traveeën aan de Ellermanstraat en aansluitende zeer lange haakse vleugel van zesentwintig traveeën en één bouwlaag, die vrijwel de volledige noordzijde van de Ellermanstraat inneemt.

Constructie van bak- en natuursteen op hoge sokkel met keldervensters. Sterk belijnende, doorgetrokken lekdrempels van de tweede bouwlaag; markante gekorniste gevelafsluiting met uitspringende lijsten en vlak fries. Brede ingangs- en hoekrisalieten afgetekend door zware geblokte pilasters; de centrale rondboogpoort in soortgelijke omlijsting. Rechthoekige vensters in omlopende omlijsting, op de begane grond met tralies, in de risalieten met uitwaaierende geblokte sluitsteen.

Vleugel aan Ellermanstraat met bakstenen lijstgevel op breukstenen sokkel, per travee geritmeerd door lisenen. Segmentboogvormige muuropeningen in dito spaarvelden, ijzeren ramen.

 • FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 80.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Noorderplaats
  Noorderplaats (Antwerpen)

 • Is gerelateerd aan
  Goederenstation Antwerpen-Zuid
  Ledeganckkaai 7 (Antwerpen)

 • Is gerelateerd aan
  Kempischdok
  Kempischdok zonder nummer (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Goederenstation Dokken Stapelplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7379 (Geraadpleegd op 22-08-2019)