Burgerhuis met achterliggende synagoge

Beschrijving

De meest opvallende woning in de Terliststraat is de statige woning in Louis-Philippestijl waarin sinds de jaren 1930 een synagoge is gevestigd. De woning werd gebouwd in opdracht van E. Büttgenbach, wonende in de Lange Kievitstraat 23. De bouwaanvraag dateert van 1866, kort na de aanleg van de straat, waardoor deze woning één van de oudste in de straat is. In de jaren 1930 werd het pand tot synagoge verbouwd naar een ontwerp van architect D. Moëd, een modernistisch architect die tot de Joodse gemeenschap in Antwerpen behoorde.

Het statige burgerhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen en heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel in Louis-Philippestijl. Oorspronkelijk sloot een laag bijgebouw van één travee rechts bij de woning aan. De zware ornamentiek van de gevel is typisch voor de Louis Philippestijl: het centrale balkon op rijk versierde, zware consoles, de bovenverdieping gemarkeerd door lisenen met verdiepte schacht; de afsluitende panelenfries, de rechthoekige muuropeningen met kenmerkende afgeronde bovenhoeken in geriemde of bandomlijsting, op de begane grond gevat in een boogfries dat links op een kapiteel met verdiepte schacht rust, hardstenen plint met uitgewerkte, geprofileerde panelen. Het schrijnwerk van de ramen is goed bewaard.

In de deuropening is een ijzeren deur aangebracht gesigneerd door L. Gowie, een Berchems ijzerconstructiebedrijf dat talrijke gelijkaardige deuren realiseerde in de buurt. De deur is wellicht aangebracht bij de verbouwing tot synagoge, getekend door D. Moëd in de jaren 1930 in opdracht van M. Halewy van de Antwerpse Israëlitische gemeente. Ook de herdenkingsplaat ter ere van de Joodse slachtoffers die voor deportatie opgesloten werden in dit gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, is te relateren aan het gebruik van dit pand als synagoge. De synagoge ligt op een groot binnenblok achter de bestaande woning. Er wordt een grosso modo rechthoekige plattegrond gevormd, voor een gebouw van twee bouwlagen onder platte bedaking. Het gaat om een pand met een eenvoudige, functionele vormgeving, met onversierde buitengevels die door rechthoekige vensteropeningen worden geritmeerd. Het grootste deel van het gebouw wordt ingenomen door een twee bouwlagen tellende synagoge op rechthoekige plattegrond, waarbij door twee rijen van vier zuilen aan beide lange zijden een galerij is gebouwd. Tegen deze grote ruimte aan, ruimtes voor bureel en sanitair.