Katoen Natie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katoen Natie

Beschrijving

Pakhuis op de hoek van Van de Wervestraat en Van Aerdstraat, gebouwd in opdracht van de Katoen Natie naar een ontwerp door de aannemer Jean Joseph Buisseret aîné uit 1869, en later uitgebreid.

Aanvankelijk open binnenplaats later overbouwd. Drie + negen traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd pannen zadeldak (nok loodrecht op de Van de Wervestraat). Bakstenen lijstgevels afgelijnd door (hoek)lisenen, laatstgenoemde verbonden door eenvoudige fries. Getoogde laadluiken en deur met jaarsteen 1869 onder waterlijstjes. Sierankers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1869#554.
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven verhandeling Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw, Antwerpen, 80-81.

Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita