is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve bij kasteel Leysselbeek
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve bij kasteel Leysselbeek
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige kasteelhoeve bij kasteel "Leysselbeek".
Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt de hoeve afgebeeld als bestaande uit enkele losstaande bestanddelen gesitueerd in een U-vorm rondom een erf. Het nog resterende woonhuis is - volgens het kadaster - in 1882 in zuidelijke richting uitgebreid met een bakhuis, zie de uitspringende rechter travee. In 1963 wordt de woning opgenomen in een verkaveling en wordt de straat getrokken over het erf; daardoor verdwijnen de boomgaard, de schuur- en stalvolumes en het bakhuis.
Langwerpig, vermoedelijk 19de-eeuws boerenhuis van beschilderde baksteen onder pannen zadeldak. Dakvlak doorbroken door twee dakvensters met lessenaarsdak. Rechthoekige openingen, deels voorzien van vernieuwd houtwerk naar 19de-eeuws model.
Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)