Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Als achteringelegen hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en als hoevesite met restant van omwalling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwd. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom verhard erf opgesteld. Ten zuiden van het erf, naar de straat georiënteerd boerenhuis met rechts één opkamertravee en links twee lagere nutstraveeën onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien in korfboognissen. Vernieuwd houtwerk. Ten westen, dwarsschuur met twee rondboogpoorten onder uitkragend lessenaarsdak. Ten noorden, stalvleugel met rondbogige staldeuren en halfronde muuropeningen onder bakstenen strek. Links, recente aanbouw met dito vormgeving. Bewaarde bakstenen stoepen en pad van boerenhuis naar stalvleugel. Typerende wederopbouwarchitectuur, zie zijgevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen, uilengat in schuurvleugel en klimmende dakkapellen op het boerenhuis.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn