Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Langewaede

Beschrijving

"KAPEL O.L.V. VAN LANGEWAEDE". Niet-georiënteerde kapel van 1967 naar ontwerp van architect Jan Carpentier (Ieper) en uitgevoerd door aannemer A. Valleyes (Elverdinge).

Volgens de literatuur klimt de vroegste vermelding van een kapel terug tot omstreeks 1506. Volgens de stichtingslegende zou hier te Langewaede een Mariabeeld per schip zijn aangemeerd. Aangezien het beeldje op miraculeuze wijze telkenmale op dezelfde plaats verscheen na herhaalde pogingen om het beeld in de kerk van Merkem onder te brengen wordt hier een kapel opgericht. In het laatste kwart van de 16de eeuw steken de Calvinisten de kapel in brand die pas na 1620 hersteld wordt. Met de Franse revolutie wordt ze als nationaal goed verkocht en als schuur gebruikt. In 1830 wordt het gebouw opnieuw als kapel gebruikt, zie onder meer aangeduid als "Chapelle de Langewaede" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt ze echter vernield en tegen 1925 heropgebouwd. Bij de verbreding van de Iepersteenweg in 1967 moet de heropgebouwde kapel echter plaats ruimen voor een nieuwe, moderne kapel ten westen van de bestaande kapel naar ontwerp van architect Jan Carpentier (Ieper). Volgens Deflou kan de naam Langewaede verklaard worden als 'lange doorwaadbare plaats' in het "Martie Vaerteken" zie Ferrariskaart (1770-1778) die ten zuiden van deze plaats stroomt.

Moderne eenbeukige kapel op trapezoïdale plattegrond en half ovale apsis onder plat dak. Blinde geelbakstenen zijmuren onder de daklijst verlicht door horizontale bandramen in glas in lood. Vooraan doorgetrokken zijmuur met haaks muurgedeelte met opengewerkte klokkenstoel. Eenvoudig witgeschilderd interieur overdekt met gelamineerde spanten. Glasramen naar ontwerp van Michel Leenknecht (Kwaremont) met aan de westzijde de voorstelling van de hulppost in 1914-1918 en aan de oostzijde de voorstelling van de legende.

• Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 44-45 en 153.
  • Mercheem. Periodiek van heemkring Sidronius Hosschius, jg. 1 tot jg. 14, 1990-2004.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn