is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Rozeblomme
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Rozeblomme
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve De Rozeblomme met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Rozeblomme
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve De Rozeblomme beschermd als monument, omgeving beschermd als dorpsgezicht bij koninklijk besluit van 13 januari 1978. Voormalige pachthoeve van de abdij Ter Doest (Lissewege). Vier losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. In gebruik als restaurant-tearoom.
Boerenhuis uit de 16de eeuw, vier traveeën en één hogere opkamertravee onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1993. Verankerde baksteenbouw, oorspronkelijk witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige vensteropeningen met schrijnwerk naar 19de-eeuws model. Ingang in tudorboog met afgeschuinde dagkanten gevat in een samengestelde boog met geprofileerde dagkanten. In het bovenlicht is een recent heiligenbeeld geplaatst. Tegen de keldermuur aan de straatkant is een waterput gemetseld. Noordelijke puntgevel voorzien van vlechtingen en grote rondboognis met afgeschuinde kanten met sierlijk maaswerk in het boogveld.
Schuur. Grote dwarsschuur met rechthoekige plattegrond onder schilddak. Twee doorritten, aan de westzijde zijn de twee grote inrijpoorten afgedekt met sleepdaken. In 1993 heropgebouwd en in gebruik als feestzaal.
Stallingen ondergebracht in een eenlaagsgebouw afgedekt met een zadeldak voorzien van Vlaamse pannen. Oostgevel voorzien van kleine steunberen. Huidig uitzicht resultaat van 1993 toen de stallingen werden heropgebouwd.
Deels vrijstaand bakhuis van verankerde gele baksteen. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerkzaamheden in 1993.
Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De omgeving van de hoeve wordt al sinds de tweede helft van de 16de eeuw (Pourbuskaart) gekenmerkt door een perceelsstructuur met een open, onbebouwd landschap, in gebruik als weilanden en akkers en een boomgaard met omhaagde tuin rond de hoeve.