erfgoedobject

Hoeve De Rozeblomme

bouwkundig element
ID
79720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79720

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve De Rozeblomme beschermd als monument, omgeving beschermd als dorpsgezicht bij koninklijk besluit van 13 januari 1978. Voormalige pachthoeve van de abdij Ter Doest (Lissewege). Vier losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. In gebruik als restaurant-tearoom.

Boerenhuis uit de 16de eeuw, vier traveeën en één hogere opkamertravee onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1993. Verankerde baksteenbouw, oorspronkelijk witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige vensteropeningen met schrijnwerk naar 19de-eeuws model. Ingang in tudorboog met afgeschuinde dagkanten gevat in een samengestelde boog met geprofileerde dagkanten. In het bovenlicht is een recent heiligenbeeld geplaatst. Tegen de keldermuur aan de straatkant is een waterput gemetseld. Noordelijke puntgevel voorzien van vlechtingen en grote rondboognis met afgeschuinde kanten met sierlijk maaswerk in het boogveld.

Schuur. Grote dwarsschuur met rechthoekige plattegrond onder schilddak. Twee doorritten, aan de westzijde zijn de twee grote inrijpoorten afgedekt met sleepdaken. In 1993 heropgebouwd en in gebruik als feestzaal.

Stallingen ondergebracht in een eenlaagsgebouw afgedekt met een zadeldak voorzien van Vlaamse pannen. Oostgevel voorzien van kleine steunberen. Huidig uitzicht resultaat van 1993 toen de stallingen werden heropgebouwd.

Deels vrijstaand bakhuis van verankerde gele baksteen. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerkzaamheden in 1993.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 233.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2006

Aanvullende informatie

Een omhaagde tuin en achterliggende akkers omgeven de hoeve.

Auteurs : Daemen, Caroline
Datum: 25-02-2016

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Rozeblomme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79720 (Geraadpleegd op 23-01-2021)