Landhuis Heester

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Heester

• omvat de aanduiding als beschermd monument Landhuis Heester

Beschrijving

"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuintussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met linden. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur. In noordwestelijke hoek van het terrein: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), aan de oostkant gedomineerd door vierkante hoektoren van twee traveeën en drie bouwlagen onder pagodebekroning (leien). Begane grond en bovenverdieping uit de eerste helft van de 18de eeuw, oorspronkelijk afgesloten met een hoge op korfbogen uitkragende borstwering. In het derde kwart van de 18de eeuw toevoegen van de derde bouwlaag met pagodebekroning. In jaren 1960 aanbouwen van een woonhuis tegen de tuinmuur en de oostelijke torenwand en integreren van de heester in de leefruimten.

Het hoofdgebouw heeft een verankerde bakstenen lijstgevel belijnd met een kordon. Segmentboogvensters met schuiframen voorzien van kleine roedeverdeling. De gecementeerde vensteromlijstingen en imitatiehoekblokken zijn van een latere datum. Sporen van oudere openingen boven de benedenvensters. De toren met drie registers is respectievelijk geleed door een kordon, de omlopende verankerde boogfries en de ietwat achteruitwijkende latere derde bouwlaag afgewerkt met een bepleisterde kwartholle lijst. De zuidelijke gevel behoudt sporen van een ovale en een rechthoekige opening onder fronton boven de huidige deur en die twee segmentboogvensters vervangt. In de oostelijke muur waren oorspronkelijk op de begane grond ook twee omlijste segmentboogvensters onder de twee bewaarde blinde ovale oculi met druiplijstje. Segmentboogvensters zoals in de lijstgevel op de tweede bouwlaag en rechthoekig in het belvedère. Blinde gevel aan de zijstraat, vanzelfsprekend behalve ter hoogte van de derde bouwlaag.

Interieur. De vestibule in de toren leidt links naar het salon in Lodewijk XV-stijl. Een marmeren schouw met lijstwerk op de schouwboezem, geflankeerd door twee halfronde nissen met schelpmotief in stucwerk. Een spiltrap leidt naar de bovenverdieping. Op de bovenverdieping slaapvertrek met alkoof. Belvedère in Lodewijk XVI- stijl heeft een plafond met beschildering in trompe-l'oeil, voorstelling onder meer van een hoofs gezelschap.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief dossier DW000290.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M. 1990: Heesters ofte huyzekens van plaisance te Brugge, M&L 1990, 2, 60.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 9.