Eenheidsbebouwing van drie stadswoningen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Carmersstraat. Voormalige stapelruimte voor de brouwerij "Aigle Belgica". Thans hotel. Eenheidsbebouwing van drie diephuizen uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect R. Verlinde (Gistel).

Van links naar rechts: Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk). Bovenbouw belijnd door banden ter hoogte van onder-, tussen- en bovendorpels. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten onder ontlastingsbogen van rode baksteen. Top: zoldervenster omzoomd door twee ovale en één ronde oculus. Begane grond oorspronkelijk voorzien van korfboogpoort.

In het midden diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen tuitgevel, roze beschilderd. Segmentbogige deur en vensters.

Rechts diephuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijk drie/twee traveeën, zie sporen van vroegere ontlastingsbogen. Volgens Ferieboec gebouwd in 1671. In de loop van de 19de eeuw aanpassen van muuropeningen. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), geel beschilderd; afgeschuinde hoek en natuurstenen hoekblokken. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten. Zijgevel met middentrapgevel (6 treden + topstuk) van verankerde baksteen. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten en aan de bovenvensters sporen van doorgetrokken onderdorpels.

Links van laatst genoemde breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uitzicht van na 1895, doch oude 17de-eeuwse kern. Gekanteelde lijstgevel; rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met afgeschuinde dagkanten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 1986.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 334 (hier onder nummers 26-27).
  • GOEDBIER A., Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Brugge, 1994, p. 17-18.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia