• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve gelegen aan het kruispunt met de Kampveldstraat. Onverhard erf, afgesloten door twee witgeschilderde betonnen palen met bolbekroning. Dwars op de straat georiënteerd woonhuis met een in het verlengde liggende stal/schuur. Boomgaard/tuin gelegen ten noorden van de bebouwing.
Boerenhuis teruggaand tot de jaren 1720 confer afwezigheid van de bebouwing op een kaart van 1717 uit het Stadsarchief van Brugge en afbeelding van het woonhuis op een kaart van 1731 uit het Rijksarchief te Brugge, als zijnde eigendom van Laurent Gilliaert. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt naast het woonhuis een vermoedelijk tot op heden bewaard (doch onzichtbaar vanaf de openbare weg) bakhuis weergegeven in de zuidhoek van het perceel; rechtover en parallel met het boerenhuis staat ook een later afgebroken landgebouw. In de bijhorende tabel wordt O. Van Massenhove vermeld als eigenaar van de pachthoeve. De in het verlengde liggende schuur verschijnt pas op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854). Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen, dwars op de rijweg georiënteerd. 18de-eeuws woonhuis van vier traveeën voorzien van een licht getoogde deur in een geriemde omlijsting van blote baksteen en rechthoekige vensteropeningen van verschillende afmetingen. In de 20ste eeuw vernieuwd schrijnwerk onder meer beluikte vensters. Tegen de achtergevel van het woonhuis: kleine uitbreiding onder een platte bedaking. Stal/schuurvolume van verankerde baksteen, eveneens afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte overkraging. Eertijds deels schuur confer rode bakstenen waarmee een oudere rondboogpoort is gedicht. Nu voor zover zichtbaar enkel stalopeningen onder meer groengeschilderde staldeuren.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Watering van Blankenberge, nr. 612: Kaart van een hofstede met landerijen gelegen te Beernem en Oostkamp (heerlijkheid Oostkamp, heerlijkheid Erkegem, 1ste-8ste begin, 16de begin), groot 117-0-34 gemeten, in het bezit van Laurent Gilliaert, gemaakt door C. Verhaeghe, 1731.
  • Stadsarchief Brugge, Collectie Janssens de Bisthoven, II, nummer II1: Oostkamp Papenvijvers (Oostkamp, Erkegem), 1717 (kopie 1844).

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje