erfgoedobject

Handelspand met trapgevel

bouwkundig element
ID
87980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87980

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden handelspand met imposante trapgevel, gericht naar het Gemeenteplein en gelegen naast het gemeentehuis (confer Gemeenteplein nummer 1). De voormalige ingang is omgevormd tot etalage. Vermoedelijk begin 19de-eeuws volume confer reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op dat ogenblik paalt de woning quasi aan de kerkhofmuur. In 1880 komt er een akkoord tussen de gemeente en de bewoonster van de woning, weduwe Schaeverbeke, voor de verkoop en aankoop van de grond ten noorden van het huis. De gemeente plant namelijk daar een nieuw gemeentehuis op te richten. In 1881 wordt de eigenaar van het pand door het gemeentebestuur verplicht de voorgevel van zijn eigendom aan het toenmalige Dorpsplein te wijzigen in de trant en de stijl van het toekomstige gemeentehuis, met name een neorenaissancestijl. Hij wordt daarbij ook verplicht René Buyck als architect te nemen. Hiervoor zal hij van het gemeentebestuur een toelage ontvangen van 1.000 frank. De overeenkomst met de gemeente houdt ook in dat gevelbreedte van 8 meter mag behouden worden.
Bakstenen trapgevel aan het Gemeenteplein verfraaid met sierankers en het gebruik van natuursteen voor de doorlopende onder- en bovendorpels, de speklagen en het bekronende bolornament. Eenvoudige rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Vernieuwde openingen op de begane grond. Heden kledijwinkel "Vomac" en samengevoegd met het achterliggende volume aan de Majoor Woodstraat.

  • CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 305, 308.
  • CLAEYS G., Oostkamp in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 3.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Handelspand met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.