erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Jansparochie van Hertsberge

bouwkundig element
ID: 88146   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88146

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wingensestraat nr. 2. Pastorie van de Sint-Jansparochie van Hertsberge. Neogotische pastorie gelegen ten zuiden van de Sint-Janskerk (cf. z.nr., links van nr. 2), volgens het kadaster in 1894 gebouwd naar de ontwerpplannen van de Brugse architect Charles De Wulf (1865-1904), samen met de kerk (cf. z.nr., links van nr. 2) en het kerkhof (cf. z.nr.). Op 17 november 1891 schenkt baron Alfred d'Huart de Broqueville, die woont in kasteel "Bulskampveld" (cf. Kasteelstraat), grond aan de kerkfabriek om er een kerk met pastorie te bouwen.
Pastorie met voortuintje, van de straat afgescheiden door een lage muur en haag. In de muur rondom de kerk zit een toegangsdeur naar de tuin achter de pastorie.
Neogotisch breedhuis van twee bouwlagen en drie travee├źn. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met leien. Lager aangebouwd volume tegen zijgevel onder schilddak met leien. Trapgevels als geveltop bij beide zijgevels en bij de linkertravee van de voorgevel. Deze laatste trapgevel is herbouwd. Rechthoekige vensters met boven- en onderdorpel in blauwe steen en bovenliggende gebogen rollaag met aanzetstenen in blauwe steen. Voordeur met bovenlicht voorzien van dievenstaven en links daarboven beeld van de Goede Herder. Deels vernieuwd houtwerk (behalve voordeur). De plattegrond ontvouwt een hoofdvolume met centrale gang waarop een spreekkamer en een bureau uitkomen; achteraan bevinden zich het salon en de eetkamer. In het lagere, licht inwaarts gelegen bijgebouw links zijn de dienstvertrekken zoals de keuken ondergebracht. Daarnaast is de pastorie onderkelderd en voorzien van verschillende kamers op de verdieping.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1895/4.
VLAAMS INSTITUUT VOOR HET ONROEREND ERFGOED, Documentatiecentrum, Kaarten en plattegronden K.C.M.L., nrs. 385 en 679.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge, 1985, p. 332.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie van de Sint-Jansparochie van Hertsberge [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88146 (Geraadpleegd op 31-05-2020)