erfgoedobject

Kapel van het Heilige Hart

bouwkundig element
ID: 88218   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88218

Juridische gevolgen

Beschrijving

Munkenstraat nr. 1. Kapel van het Heilige Hart. Kleine neogotische kapel, naar verluidt gedateerd "1879" en gebouwd door de bouwheer van het nabijgelegen kasteel "Lakenbossen" (cf. Lakenbossendreef nr. 4), ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle (1830-1901) en zijn toenmalige echtgenote Laurence de Serret (1836-1910). Mogelijk is het ontwerp van het kapelletje van de hand van architect baron Jean Béthune (1821-1894), die in die periode de bouw van het kasteel "Lakenbossen" voor de familie van Outryve coördineerde (cf. Lakenbossendreef nr. 4). Voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair cartografisch Instituut van circa 1911.
Zwaar overgroeid, klein kapelletje van oranje bakteen, afgedekt door een zadeldak van zwarte leien. Vooraan is de kapel afgewerkt met een tuitgeveltje met arduinen rollaag, vlechtwerk en een spitsboogvormige ingang. Wit beschilderde, houten dubbele deur van briefpanelen.
Binnenin is het kapelletje voorzien van rustiek bepleistering en een houten spitsbooggewelf. Originele vloer met cementtegels met rood-gele decoratie. Spitsbogige beeldnis afgesloten door een smeedijzeren hekken.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.


Bron     : Vanwalleghem A. met medewerking van Creyf S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel van het Heilige Hart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88218 (Geraadpleegd op 25-09-2020)