Voormalige, midden 19de-eeuwse hoeve, heden restaurant "Hof Ter Wilgen", gelegen op de hoek met de Lariksdreef en voorheen behorend tot het nabijgelegen kasteeldomein "De Woesten" (confer Woestendreef nummer 8).
Historiek
Hoeve volgens het kadaster daterend van 1854 en in gebruik genomen in 1860. Het kadaster vermeldt in 1854 in opdracht van Emilie Triquet, weduwe van Auguste Mortier uit Brugge, de "volledige reconstructie" van een bestaand, echter dwars op de steenweg georiënteerd woonhuis dat reeds is afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Weergegeven op de kaart van de bezittingen van de familie Mortier-Triquet van 1866 uit het Rijksarchief te Brugge. In 1871 wordt in opdracht van Napoleon Mortier ten noorden van de hoeve het kasteel "De Woesten" gebouwd (confer Woestendreef nummer 8); de hoeve maakt vanaf dan deel uit van het kasteeldomein. Ten laatste in 1882 wordt de hoeve uitgebreid met een bakhuis ten westen en een landgebouw ten noorden van het woonhuis. Op 12 september 1887 wordt de hoeve, samen met het kasteeldomein "De Woesten", verkocht aan Irénée Peers de Nieulant, toenmalig eigenaar van kasteel "De Breidels" (confer Oostkamp, Breidels nummer 1). In 1937 wordt het woonhuis aan de zuidzijde verlengd en het bakhuis uitgebreid. In 1946 laat E. Peers de Nieuwburgh het landgebouw van 1882 ten noorden van het woonhuis uitbreiden en een nieuw landgebouw optrekken ten zuiden van het woonhuis. Sindsdien is het voormalige boerenhuis gerenoveerd en achteraan is onder meer een grote loods bijgebouwd.
Beschrijving
Eénlaags woonhuis van het langgeveltype van negen traveeën. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw onder een vernieuwd, overkragend zadeldak met pannen, aan de straatkant voorzien van drie puntdakvensters. Zwartgeschilderde plint. Vernieuwd schrijnwerk: half beluikte vensters en voordeur in de zevende travee met bovenlicht. Aangebouwde bergruimtes tegen de achtergevel. Korfboogvormige doorgang rechts van het woonhuis, afgedekt met pannen. Achterliggend landgebouw van 1937 evenwijdig met het woonhuis georiënteerd; baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Recentere stallingen achteraan het perceel met bovenaan de noordgevel een beschermend, wit kruis. Met gras begroeide voortuin en tuin aan de kant van de Lariksdreef. Op de hoek van de Lariksdreef is een kleine parking aangelegd.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1856/2, 1885/21, 1888/11, 1920/19, 1937/5, 1946/5.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van Watering van Blankenberge, nr. 1351: Kaart van eigendommen gelegen te Waardamme en Oostkamp, in het bezit van Mortier Triquet, 1866.