erfgoedobject

Watermolen en gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
9836
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9836

Juridische gevolgen

Beschrijving

Watermolen, naar verluidt van 1774. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen en houten dwarsschuur gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Verbouwd molenaarshuis. Behouden zijgevel aan de beekzijde; afgewerkt met muurvlechtingen; zandstenen onderbouw en rechthoekige vensters voorzien van zandstenen negblokken en dorpels. De molen wordt nog steeds aangedreven door een houten bovenslagrad met ijzeren as (wateraanvoer via houten goot en houten sluiswerk); als additieve drijfkracht wordt echter een elektromotor gebruikt. IJzeren binnenwerk uit 1925, in half-ovaalvormig bakstenen kamgat; van de vroegere drie koppels maalstenen (op de verdieping) is nu nog één in bedrijf.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

De gesloten hoeve met watermolen is gelegen in een beboste vallei waardoor een beek stroomt. Het water van de beek bereikt de molen via een aftakking die verderop terug aansluit bij de beek. Tegenover de watermolen bevindt zich een vijver.
Auteurs : Declercq, Daan
Datum: 08-10-2015

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watermolen en gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9836 (Geraadpleegd op 25-06-2021)