Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 48654 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


ID: 48658 | Bouwkundig element

Villa

Oudegemse baan 24 (Dendermonde)
Dieper gelegen villa uit 1932 in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje De Grez/ smederij/ Aalst. Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis.


ID: 48562 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Reynoutstraat 2 (Dendermonde)
Boerenwoning, gebouwd in het tweede of het begin van het derde kwart van de 19de eeuw, schuin tegenover de inmiddels verdwenen houten oliewindmolen. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met schijnvoegen en bruingeschilderde plint.


ID: 48280 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Schoolstraat (Dendermonde)
Kapel, opgericht ter herdenking van Isabella Joanna Henderickx, draagster van stigmata van Christus, uit Appels. Neogotische wegkapel wellicht uit 1875, op rechthoekige plattegrond. Baksteenbouw met spaarzaam verwerkte natuursteen onder leien zadeldak met ijzeren topkruis achter de voorgevel.


ID: 48908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozef

Schoonaardebaan (Dendermonde)
Parochiekerk van circa 1830 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman. De voorgevel van de kerk werd veel monumentaler en rijker uitgevoerd dan voorzien was in het voorontwerp. In 1857 werd het oorspronkelijke bouwvolume aan de oostzijde uitgebreid met een koor, sacristieën en een toren.


ID: 48700 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozefparochie met tuin

Schoonaardebaan 56 (Dendermonde)
Pastorie naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman, daterend van 1841 en omgevende tuin Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; links aanpalende travee onder lessenaarsdak met haaks achteraan een lage aanbouw met galerij. Geplaveide toegangsweg, afgesloten door een fraai ijzeren hek met centrale kruisbekroning. Circa 1870-1871 wordt ook de remise gebouwd.


ID: 48983 | Bouwkundig element

Herenhuis

Singelweg 4 (Dendermonde)
Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, met gebruikelijke rechthoekige plattegrond en dubbelhuisopstand. Het huis telt vijf traveeën en twee hoge bouwlagen en een lage zolderverdieping boven een souterrain afgedekt door een leien schilddak bekroond door een decoratief ijzeren sierhek met onder meer typische hartmotieven.


ID: 48970 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Sint-Jacobstraat 26 (Dendermonde)
Architect Francis Derré realiseerde voor die periode één van de modernste gevangenissen van het land die op 14 augustus 1863 officieel in gebruik werd genomen en die tot op heden in gebruik is. De stervormige cellengevangenis lag geïsoleerd aan de stadsrand en werd pas later door gezinswoningen en bedrijven ingebouwd. Aan de Sint Jacobstraat gelegen monumentale voorbouw met hoofdgebouw en afsluitende hoge concave blinde muur verfraaid met plint, pseudoschietgaten, spitsboogpoort en uitspringende hoekpartij.


ID: 48972 | Bouwkundig element

Herenhuis Baillon

Sint-Jorisgilde 53 (Dendermonde)
Het hoekhuis heeft drie vrijstaande gevels en een ommuurd tuintje. Neoclassicistisch herenhuis op rechthoekig grondplan, toegankelijk via een poortje aan de tuinmuur. Het onderkelderde gebouw telt vier traveeën, twee en een halve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met rookkanalen op de vier hoeken. Volgens kadastergegevens werd het in 1841 gebouwd.


ID: 48289 | Bouwkundig element

L-vormige dijkhoeve

Sint-Onolfsdijk 44 (Dendermonde)
Voormalig dijkhoevetje met L-vormige aanleg aan boomgaard, volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Nu gewijzigd in buitenverblijf.