Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 84364 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Meulebekestraat 25 (Dentergem)
Alleenstaande woning, wellicht een voormalige boerderij, gelegen op het einde van een (onverharde) zijtak van de Meulebekestraat. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) met de huidige gebouwenconfiguratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt ook enkele uitbreidingen vóór 1861 en circa 1933. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) gelegen in een ruime, beboomde tuin.


ID: 84589 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 103 (Dentergem)
Kleine achterin gelegen hoeve, locatie van de grafelijke molen die zich op de Molenkouter bevond. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een molen, met aanduiding "Moulin de Wacken", en palend aan de weilanden van de Mandelvallei bebouwing getekend. Woning met oudere (18de-eeuwse?) kern en volgens het kadaster aangepast circa 1864. Lage, verankerde baksteenbouw onder (zwarte) pannen zadeldak. Dubbelhuis met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint.


ID: 84571 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 13 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis volgens het kadaster opgetrokken circa 1866 ter vervanging van een ouder pand. Op een prentkaart van 1904 oorspronkelijk met witbepleisterde gevel. In die tijd was hier een wagenmakerij gevestigd. Verankerde, bruinbakstenen dubbelhuis onder pannen zadeldak.


ID: 84576 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Molenstraat 23 (Dentergem)
Laag rijhuis, vormt samen met de twee rechtse panden een geheel. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Het linkervolume vervangt circa 1873 een ouder (zie Primitief Kadasterplan, circa 1830). Tot circa 1898 stond hier een raapkoekmolen horend bij nummer 21. In de plaats komt er een stoombierbrouwerij horend bij nummer 25. De twee rechtervolumes dateren van circa 1903. Enkelhuis van vijf traveeën met links een poortingang.


ID: 84578 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 25 (Dentergem)
Herenhuis uit de 19de eeuw. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid. Het huidig volume staat er zeker al in 1875 want dan vermeldt het kadaster verbouwingen aan het huis. In 1898 is er sprake van een aanwezigheid van een stoombierbrouwerij maar gesitueerd achter het huis nummer 23. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met witte, bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel.


ID: 84602 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Goed ter Planke

Ommegangstraat 1 (Dentergem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Erftoegang via metalen hekken, bevestigd aan bakstenen pijlers, en een geasfalteerde oprit. Verankerde, bakstenen gebouwen gelegen rond een deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Witbeschilderde en deels witbepleisterde gevels met imitatievoegen boven een gepekte plint en onder pannen zadeldak. Ten zuiden, dwarsschuur met wagenhuis.


ID: 84437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostrozebekestraat 18 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden sterk gerenoveerd en ingericht als woonhuis. De site staat beschreven in het landboek door C.P. Minne, ook op de Ferrariskaart (1770-1778) is bebouwing te zien. Langgerekt volume onder zadeldak. Voorgevel bepleisterd en lichtgeelbeschilderd, rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 84622 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 20 (Dentergem)
Hoeve gelegen tegenaan de grens met Markegem, vlakbij de Saaisenbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie (woonhuis en schuur) en een (nu verdwenen) poel aan de zuidwestkant.


ID: 84373 | Bouwkundig element

Notariswoning

Statiestraat 16 (Dentergem)
Notariswoning, circa 1860 gebouwd en gelegen in een ruime tuin met fraai, smeedijzeren hekken aan de straatzijde. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Aan de Boulevard wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen, blinde muur halverwege onderbroken door een kapel, opgetrokken circa 1876. Rond 1899 wordt een koetshuis met stallen toegevoegd. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van zes traveeën in neoclassicistische stijl boven een grijsgeschilderde plint.


ID: 84388 | Bouwkundig element

Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
Ruïne van De Nieuwe Sint-Annakapel, gebouwd op het Hoenderveld op een spie gelegen tussen de Tieltseweg en een landwegel, de zogenaamde "Klijtstraat". De kapel dateert van 1864 en komt er op initiatief van Adilie Eugenie Vandermeulen, zuster van de oude burgemeester Jan Francis Vandermeulen en gehuwd met Emiel-Pieter Mulle, lid van een adellijke Tieltse familie.