Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 48708 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrankrijkstraat 8 (Dendermonde)
Hoeve met semigesloten aanleg en dwars op de straat ingeplante boerenwoning. De hoeve wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 48325 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Werf 10 (Dendermonde)
Burgerhuis, linker bewaard deel van oorspronkelijk ensemble van twee burgerhuizen, gebouwd in 1867 door aannemer Judocus De Pauw; volledig uitgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien hersteld naar de oude toestand. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.


ID: 48413 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Zandstraat 139 (Dendermonde)
Arbeiderswoning, in 1859 gebouwd door de metselaarsfamilie Minner. In 1886 achteraan vergroot. Eenvoudige rijwoning van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 48596 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Zijdijk 2 (Dendermonde)
Haaks op de straat ingeplante L-vormige boerenwoning en café, met bijhorend landgebouw, gelegen op één van de vroegere dijken van de Schelde. Woonhuis volgens kadasterarchief in kern teruggaand op een bescheiden werkmanswoning met L-vormige plattegrond gebouwd in 1857, in 1900 deels gereconstrueerd in 1913 vergroot. Ten noorden, haaks op de straat ingeplant verankerd bakstenen bijgebouw onder zadeldak opgetrokken in 1928.


ID: 48597 | Bouwkundig element

Beerschuur en opslagplaats

Zijdijk 9 (Dendermonde)
Site oorspronkelijk samengesteld uit drie vrijstaande gebouwen grenzend aan een binnenhaventje. Heden rest enkel de voormalige opslagplaats ten noordwesten, gebouwd circa 1865 en stilistisch aansluitend bij de andere beerschuur die vroeger deel uitmaakte van de site. De beerschuur is een uitzonderlijk bewaard voorbeeld.


ID: 48967 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Zwijvickstraat 6-8 (Dendermonde)
Het voormalig Militair Hospitaal is een volledig ommuurd beeldbepalend complex gelegen in het centrum van Dendermonde. Het oudste gedeelte, ontworpen door architect Jan-Baptist Segers, bestaat uit drie parallelle panden rond twee binnenkoeren van de straat afgescheiden door een hoge muur met twee poorttoegangen. Door geldgebrek had men in 1865 de werken vroegtijdig moeten staken waardoor de derde vleugel niet afgewerkt was geraakt. Ten zuidwesten, ligt de tegenaan gebouwde jongere L-vormige vleugel met binnentuin, conciërgewoning, poortgebouw en afsluitingsmuur, opgetrokken enkele jaren na 1868, in dezelfde materialen, in eclectische stijl.


ID: 84304 | Bouwkundig element

Hoeve

Ankelaarstraat 6 (Dentergem)
Voormalige hoeve, ouder woonhuis met nieuwe bijgebouwen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve is volgens het kadaster circa 1864 volledig heropgebouwd en wordt beschreven als gelegen in "De Maldeghemhoek". Woonhuis met, zie bouwnaad, aangebouwde geïncorporeerde stal. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven gecementeerde plint.


ID: 84315 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dreve 1 (Dentergem)
Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Twee bouwlagen onder plat dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.


ID: 84320 | Bouwkundig element

Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Dreve 89 (Dentergem)
Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak.