Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 84328 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Groeneweg (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds een kapel aangeduid. Volgens mutatieschetsen van het kadaster gebouwd circa 1866. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Witbeschilderde bakstenen kapel boven een gepekte plint met driezijdig koor, zadeldak met daktegels. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groeneweg 23 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf met enkele fruitbomen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en daartegenover de stallingen en wagenhuis aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 uitgebreid. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden aan de oost- en zuidkant van de boerderij enkele grote stallingen toegevoegd.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.


ID: 84335 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.


ID: 84336 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


ID: 84342 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus. Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84551 | Bouwkundig element

Gemeenteschool De Wegwijzer

Markegemstraat (Dentergem)
Op de plaats van een oudere bebouwing (zie Primitief Kadasterplan, circa 1830) laat de gemeente circa 1860 een school oprichten. Deze wordt volgens het kadaster eerst circa 1908 en vervolgens circa 1963 uitgebreid. Achterin gelegen en met bijkomende ingang via het Hondiuspark (zie Oostdreef). Inkom aan de straatzijde met aan beide zijden een gedenkplaat als eerbetoon aan twee vooraanstaande Wakkenaars.


ID: 84556 | Bouwkundig element

Dorpswoning met bijgebouw

Markegemstraat 75 (Dentergem)
Lage woning met bijgebouw, volgens het kadaster opgetrokken in het begin van de jaren 1870. Dubbelhuis onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Verankerde gevel in bruine baksteen boven een bepleisterde plint.


ID: 84559 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande gekoppelde dorpswoningen

Markegemstraat 98 (Dentergem)
Halfvrijstaande, lage koppelwoning onder pannen zadeldak, gelegen op de oude rooilijn en met achteraan een bijgebouw. In kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw, zie linkerzijgevel. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is in deze omgeving bebouwing aangeduid. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is er in 1874 sprake van een reconstructie. Het huis wordt in de loop van de 19de en 20ste eeuw verschillende keren opgesplitst en weer samengevoegd. Het bijgebouw wordt achtereenvolgens als smidse en zwingelarij gebruikt. In 1931 definitieve opdeling in twee woonhuizen.


ID: 84355 | Bouwkundig element

Hoeve De Koeihoorn

Meulebekesteenweg 67 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, volgens het kadaster gebouwd circa 1863. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Toegankelijk via een onverharde oprit, de gebouwen staan gegroepeerd rond een begraasd erf. Woonhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).