Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 31282 | Bouwkundig element

Boshoeveke

Bankelindeweg 56 (Poperinge)
Voormalige pachthoeve van en gelegen ten noorden van het kasteeldomein 'De Lovie', en daterend uit 1866. De bestanddelen hebben een gesloten U-vormige opstelling en een eclectische bouwtrant, enigszins afwijkend van de traditionele hoevebouw.


ID: 30915 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Winterbeek

Bethunestraat 1 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met bliksemafleiders, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf met grastuin in de plaats van de voormalige vaalt.


ID: 31446 | Bouwkundig element

Kapel

Blauwhuisstraat (Poperinge)
Kapel, met een omhaagd voortuintje. Georiënteerd zaalkerkje, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met neoromaanse inslag.


ID: 31447 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Blauwhuisstraat 5 (Poperinge)
Kosterswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw dat haaks tegen de westelijke gevel van de ernaast gelegen kapel werd aangebouwd, in een aansluitende bouwtrant.


ID: 31393 | Bouwkundig element

Hoeve Latershove

Blokstraat 1 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw, met mogelijk oudere kern, met losse, lage bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf. Ten oosten ligt de erfoprit, aan de straatzijde geflankeerd door een kapelletje uit 1926.


ID: 30925 | Bouwkundig element

Hofstede Remy

Boescheepseweg 37 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve uit de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder overstekende zadeldaken rondom een deels gekasseid, rechthoekig erf. Soms Hofstede Remy genaamd naar de bewoner tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de hoeve als veldhospitaal van de geallieerden fungeerde.


ID: 30933 | Bouwkundig element

Instituut Heilig Hart en klooster van de benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Gebouwencomplex van baksteen gelegen tussen de oostzijde van de Boeschepestraat en de overwelfde Vleterbeek. In 1641 werd dit klooster met school gesticht door benedictinessen afkomstig van Fauquembergues. Na een brand in 1751 werd het kloostercomplex in 1797 verkocht. In 1803 kocht men de voormalige kloostergebouwen en de tuin terug aan. Verdere uitbreidingen en aanpassingswerken in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 92128 | Bouwkundig element

Orgel priorij der Benedictinessen

Boeschepestraat 14-16 (Poperinge)
Orgel van begin 19de eeuw, mogelijk door de Gentse orgelbouwers Van Peteghem, doch ingrijpend gerenoveerd door Petrus Albertus Loncke in 1863. Nogmaals gerenoveerd door Loncke Orgelbouw bvba in 1977.


ID: 30941 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en onderwijsgebouw Vrij Technisch Instituut

Boeschepestraat 44 (Poperinge)
Herenwoning van de brouwersfamilie Devos, uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1805 onder impuls van de kapelaan van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ingericht tot school voor minder begoede kinderen. Onderwijs verzorgd door de kloostergemeenschap Sint-Vincentius à Paulo. In 1928 sluit het klooster aan bij de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw ten Bunderen in Moorslede. In 1961, inname van het schoolcomplex door het Vrij Technisch Instituut.