Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 45681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus

Gistelsesteenweg 2 (Oudenburg)
Parochiekerk van Westkerke. Georiënteerde hallenkerk met vroeggotische viering- of middentoren en neogotisch schip.


ID: 45588 | Bouwkundig element

Abdijhoeve met toegangspoort en duiventoren

Marktstraat 1, 1A-B (Oudenburg)
Abdijhoeve met toegangspoort en duiventoren. Resterende fragmenten van de verdwenen Sint-Pietersabdij, een uitgebreid complex gelegen op de hoek van de Abdijlaan (zuid) en de Marktstraat/Stationsstraat (west). Thans vrij losse verzameling van gebouwen uit 15de, 17de, 18de en 20ste eeuw.


ID: 45673 | Archeologisch geheel

Archeologische site

Oude Brugseweg (Oudenburg)
Archeologische site op de plaats van de verdwenen Sint-Michielskerk, gekenmerkt door een kunstmatige verheffing in het landschap of "kerkheuvel", in de loop der eeuwen opgehoogd door onder meer  de puinlaag van de vroegere gebouwen en de vele bijzettingen op het toenmalige kerkhof.


ID: 44281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk, overgebleven gedeelte van een in oorsprong romaanse, georiënteerde en transeptloze basilicale kerk. Apsis, koor, sacristie en middentoren zijn gerestaureerd, terwijl de middenbeuk met overblijfselen van de westgevel en scheiboogarcades zijn geconserveerd als ruïne. Centraal gelegen in een trapeziumvormig kerkhof, ommuurd en aan Oudekerkstraat omzoomd met populierenrij.


ID: 303098 | Landschappelijk element

Wal rond middeleeuws domein Donderslag

Donderslagweg (Oudsbergen)
Donderslag is een middeleeuwse landbouwuitbating van de cisterciënzerinnenabdij Herkenrode (Kuringen). Herkenrode bezat een uitgebreid patrimonium. In een agrarische samenleving vormde het grondbezit de economische grondslag voor het voortbestaan van de abdij. Sinds haar stichting op het einde van de 12de eeuw verwierf Herkenrode niet minder dan 13 landbouwbedrijven en bezat ze eind 17de eeuw ongeveer 2800 ha grond. Donderslag vormde het meest noordelijk gelegen landbouwdomein. Samen met Bokrijk in Genk en het Olmenhof in Stokrooi was het een veeteeltbedrijf, dat uitgebreide graasgronden in de gemeenschappelijke heide vond.


ID: 22657 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Gildenstraat 8 (Oudsbergen)
Kerk in Maasgotiek, stichting van de abdij van Averbode. In 1927-1930 op ongewone wijze vergroot.


ID: 72451 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Oudsbergen)
De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.


ID: 72459 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Loostraat 1 (Oudsbergen)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van twee traveeën, een vierkante, voorstaande westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Mergelstenen schip op plint van breuksteen, voornamelijk Maaskeien, met hardstenen afwerking.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


ID: 140052 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Peer

Peer (Peer)
Deze zone omvat de historische stadskern van Peer.