Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 29887 | Bouwkundig element

Ambachtshuis van de kuipers

Niklaas Desparsstraat 14, Vlamingstraat 17 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de kuipers met bijhorend koetshuis in Niklaas Desparsstraat. Diep gericht huis naar ontwerp van meester-metselaar L. Feys en timmerman A. D'Hollander van 1768 als verbouwing van 16de-eeuwse schermgevel afgebeeld bij Marcus Gerards (1562); in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Huis van vier en zes traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, met klokgevel met parement van arduin en classicistische gevelopbouw. Zijgevel van zes traveeën en aanleunende aanbouw van drie traveeën. Voormalig koetshuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 79787 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof

Onder de Toren (Brugge)
De monumentale gotische kerk uit de 13de eeuw is een schoolvoorbeeld van de Vlaamse baksteengotiek. Georiënteerde kruiskerk met basilicale opstand, gemarkeerd door een zware, vooruitspringende westtoren. Het omringend kerkhof met een deels gekasseid, deels geasfalteerd omlopend kerkpad, is geflankeerd door leilinden en afgezet door een bakstenen muurtje onder ezelsrug.


ID: 29612 | Bouwkundig element

Prinsenhof

Ontvangersstraat 6, Prinsenhof 8 (Brugge)
Voormalige grafelijke residentie met kern uit 14de-15de eeuw doch met 19de-eeuws uitzicht. Complex met hoofdvleugel (nok loodrecht op de straat) op L-vormige plattegrond, links en rechts geflankeerd door latere vleugels in neostijl. Domein met uitgestrekte tuin tot aan Moerstraat.


ID: 57848 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe Toren

Oostendse Steenweg 232 (Brugge)
Hoeve zogenaamd "Blauwe Toren". De vroegere naam is "Goed ten Torre". De oudste vermelding van de hoeve gaat terug tot een register van 1365. Het vermeldt Gertrudis van den Walle als houdster van het goed "dat men heet goed ten torre".


ID: 29425 | Bouwkundig element

Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


ID: 29566 | Bouwkundig element

Woning De Tassche

Oude Burg 11 (Brugge)
Barok getint diephuis met een achterliggend breed- en diephuis. Cartouches in de boogvelden van de voorgevel met opschrift met opschrift refererend aan de verstening van de houten gevel omstreeks 1718. Bewaarde oude 15de-16de-eeuwse kern, zichtbaar in interieur. Oorspronkelijk enkelhuis omgevormd tot dubbelhuis in 1902. Verfraaiende Kunstige Herstelling van 1930 naar ontwerp van architect R. Cauwe en consoliderende Kunstige Herstelling in 1999 naar ontwerp van architect P. Jonckheere. Verankerde trapgevel van baksteen, met oudere zijgevel. Middenhuis met lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Achterhuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 29573 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis de Halleux

Oude Burg 21-23 (Brugge)
Herenhuis met bijhorend koetshuis en tuinpaviljoen aan de Dijver.


ID: 29576 | Bouwkundig element

Huis Devadder

Oude Burg 25 (Brugge)
In de loop van de 19de eeuw opgesplitst in twee afzonderlijke woonhuizen. Het geheel bestaat uit verschillende gebouwen. gereconstrueerd.


ID: 29577 | Bouwkundig element

Hof van Watervliet

Oude Burg 27 (Brugge)
Oorspronkelijk "Hof van Sint-Joris" zogenaamd naar opdrachtgever Jan de Baenst, heer van Sint-Joris. Vanaf 1566 huidige benaming naar de humanist Marc Laurin, heer van Watervliet. Laatgotisch pand op L-vormige plattegrond met nieuwbouwvleugel van 1983 naar ontwerp van Groep Planning gesitueerd rondom een rechthoekige, gekasseide binnenplaats. Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen. Thans ontmoetingscentrum van Christelijke Mutualiteit.


ID: 308248 | Bouwkundig element

Woning Daembart

Oude Burg 4 (Brugge)
Woning, eertijds zogenaamd Het huis Daembart, met een gelijkaardige verankerde bakstenen trapgevel als de tegenoverliggende Woning De Tassche, doch minder rijk uitgewerkt. 17de-eeuws uitzicht, maar oude 14de-eeuwse kern, zie baksteenformaat in de onderbouw achtergevel en balklagen. Consoliderende Kunstige Herstelling in 1993 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet.