1570 resultaten
ID: 84444 | Bouwkundig element
Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.
ID: 75536 | Bouwkundig element
Markt (Dessel)
Vrijstaande kerk in gotische en neogotische stijl uit respectievelijk het vierde kwart van de 15de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw.
ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.
ID: 83670 | Bouwkundig element
Marktplein (Diepenbeek)
De huidige, classicistische kerk met gotische toren vervangt een romaans gebouw uit het midden van de 11de eeuw. De plattegrond beschrijft een westelijke toren met aangebouwde noord- en zuidportalen, een driebeukig schip, een transept en een koor met een rechte travee, halfronde sluiting en twee aanleunende sacrsitieën.
ID: 21591 | Bouwkundig element
Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.
ID: 140037 | Archeologisch geheel
Diest (Diest)
Deze zone omvat de historische stadskern van Diest.
ID: 41676 | Bouwkundig element
Allerheiligenberg 16 (Diest)
Merkwaardig hoekhuis uit de 15de of 16de eeuw. Twee verdiepingen hoog gebouw voorzien van een steile puntgevel met bijkomende bouwlaag.
ID: 41746 | Bouwkundig element
Felix Moonsstraat 1 (Diest)
Merkwaardig hoekhuis in leembouw uit de 15de of 16de eeuw. Puntgevel met drie overstekende verdiepingen steunend op houten korbeelstukken; bewaarde houten kruiskozijnen op de tweede verdieping.
ID: 41642 | Bouwkundig element
Grote Markt 1 (Diest)
Eerste vermelding van een Schepenhuis in 1337, waarvan enkel nog de kelders resteren. In de jaren 1720 werd een nieuw stadhuis gebouwd naar ontwerp van G.I. Kerrickx. De vroegere kelders werden opnieuw gebruikt voor de onderbouw. Het stadhuis is opgevat als een negen traveeën lang classicistisch gebouw met verhoogde begane grond en bovenverdieping, opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen en blauwe hardsteen.
ID: 41612 | Bouwkundig element
Grote Markt 2 (Diest)
Grote gotische constructie op de Grote Markt in het centrum van de stad; opgetrokken uit ijzerzandsteen van de Demervallei, behalve de toren; op verscheidene plaatsen onafgewerkt gebleven.