Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 18920 | Bouwkundig element

Stadswoning

Jan Botermanstraat 4 (Gent)
Eén van de oudste privéwoningen van de wijk Prinsenhof. De woning is een opvallend gebouw door zijn imposante voortrapgevel. Door zijn gesloten massieve gevelstructuur met brede penanten en grote inrijpoort als enige toegang tot het huis, behoort het gebouw bouwtypologisch tot de late 15de of vroege 16de eeuw.


ID: 26994 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zwijnaarde

Joachim Schayckstraat 4-6, Prelaatsdreef (Gent)
Huidig vrij recent kasteel met omringend park, behouden omwalling en toegangsdreef vanaf het dorpscentrum. Belangrijke voorgeschiedenis, opklimmend tot de 14de eeuw. Een laatste maal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1922 in zijn huidige vorm, in neorococostijl, naar ontwerp van architect Octave Flanneau. Kasteel op U-vormige plattegrond, gebouwd in het midden van het door de watergordel omgeven terras en grondvesten van de voormalige grotere kastelen. Ten noorden en zuiden voor het kasteel, ruime bakstenen stallen en koetshuizen daterend uit de 18de eeuw. Toegangsbrug vooraan met drie getoogde bogen.


ID: 25042 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Kammerstraat 10 (Gent)
Enkelhuis met trapgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. De huidige gevel dateert van circa 1660 en bewaart een classicistische deuromlijsting van 1779, maar het pand gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met constructiemethoden en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.


ID: 25050 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kammerstraat 18, 18A-B (Gent)
Enkelhuis met drie en een halve bouwlaag, drie traveeën en afgesnuit dak met empiregetinte, bepleisterde voorgevel van 1829, doch met oudere kern. Deze kern gaat terug tot een 13de-eeuwse constructie uit Doornikse steen.


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 25085 | Bouwkundig element

Gildehuis Kruideniershuis

Klein Turkije 2-6 (Gent)
Breedhuis met gevel van Doornikse kalksteen met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak daterend uit de 13de eeuw.


ID: 25091 | Bouwkundig element

Huis Platte Beurs

Klein Turkije 20 (Gent)
In kern middeleeuws pand met 16de of 17de-eeuwse trapgevel, hersteld in 1962 door P. Eeckhout. Binnenin zijn de west- en oostmuren tot op de verdieping opgetrokken in een breuksteenverband van Doornikse kalksteen, wat wijst op een kern uit de 13de eeuw.


ID: 25108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koestraat 32-38 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw op de plaats van het gesloopt romaans steen zogenaamd Groote Ameede. Daarvan resteren nog een zijmuur van Doornikse steen en een gedeelte van de overwelfde kelder.


ID: 25111 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koestraat 46, 46A (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw en balkenlagen uit latere periode.


ID: 25148 | Bouwkundig element

De Lintworm en Krocht

Korenlei 24-26, Sint-Michielsplein 21 (Gent)
Oorspronkelijk romaans steen van circa 1200 opgetrokken uit Doornikse steen, waarvan enkel de onderbouw en de in 1909 herbouwde zijgevels verwijzen naar een vroegere vorm. Volgens archiefstukken werd in 1662 op de behouden romaanse onderbouw een traditionele bak- en zandstenen trapgevel opgericht, in de loop van de 19de eeuw verbouwd, maar in 1909 hersteld in 17de-eeuwse toestand met volledig vernieuwde topgevel en gebruik van nieuwe materialen; de romaanse gevels werden tegen de zijgevels heropgebouwd.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.