Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 24755 | Bouwkundig element

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.


ID: 24756 | Bouwkundig element

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 301472 | Bouwkundig element

Muurschildering in de Sint-Hubertuskapel

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
In 1445 werd de zuidwestelijke zijde van het Groot Vleeshuis verlengd met drie traveeën als kapelruimte, die in 1828 geïntegreerd werd in de rest van het gebouw. Op de zuidwestelijke wand, boven de plaats waar vroeger het altaar stond, bevindt zich een muurschildering met de voorstelling van de Geboorte van Christus, voorheen toegeschreven aan Nabur Martins, gedateerd 1448.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 200796 | Bouwkundig element

Groot Kanon

Grootkanonplein (Gent)
Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen vervaardigd. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.


ID: 24912 | Bouwkundig element

Huis De Draecke

Hoogpoort 15 (Gent)
Voormalig huis zogenaamd De Draecke, later horend bij de School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Huis met een verankerde zandstenen trapgevel met vier traveeën, drie bouwlagen met kelderverdieping en mansardedak, daterend uit de 15de eeuw, maar aangepast in de loop van de 20ste eeuw. De arduinen rondboogdeur in Lodewijk XVI-stijl dateert vermoedelijk van 1787.


ID: 24914 | Bouwkundig element

Huis De Oude Sterre

Hoogpoort 17 (Gent)
Achter de bepleisterde 18de-eeuwse gevel van het huis De Oude Sterre, gaat een middeleeuws steen schuil. De trapgevel ervan bleef in de achtergevel bewaard, evenals de kelder en muurfragmenten in Doornikse steen.


ID: 24921 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Zonne

Hoogpoort 27 (Gent)
Achter de 19de-eeuwse, bepleisterde lijstgevel van burgerhuis De Zonne gaat een complexe bouwevolutie schuil die begint in de 13de eeuw. Bewaarde muren in Doornikse steen verwijzen naar de oudste bouwfase. Het achterhuis dateert uit de 16de eeuw, en heeft een bepleisterde trapgevel. In het bovenhuis zijn 17de- en 18de-eeuwse elementen bewaard.


ID: 24918 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Hoogpoort 32, 32A-B (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. De bovenbouw is een traditionele trapgevel met vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, daterend uit de 16de of 17de eeuw. Het betreft een zandsteenbouw met baksteen voor de top.


ID: 24927 | Bouwkundig element

Goudsmedenhuis

Hoogpoort 33 (Gent)
Het voormalige goudsmedenhuis, ook Huis Samson genaamd, deed dienst als gildehuis van de goudsmeden tussen 1481 en 1540. De late-15de-eeuwse gevel in gotische stijl is opgetrokken in Balegemse zandsteen en telt vier traveeën en twee bouwlagen. Het huis heeft bakstenen zijtrapgevels en bewaart een laat-gotische kelder. Het huis links ervan, reeds geruime tijd deel uitmakend van dezelfde eigendom, is een breedhuis met een bepleisterde, 19de-eeuwse lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak, met een vermoedelijk 16de-eeuwse kern.