6671 resultaten


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.


ID: 42 | Bouwkundig element

Capucijnenklooster

Graanmarkt 1-3, 4 (Aalst)
Complex bestaande uit verschillende gebouwen met 17de-eeuwse traditionele kern en latere aanpassingen. De bepleisterde gevels vormden in de 19de eeuw een homogene straatwand.


ID: 45 | Bouwkundig element

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën onder schilddak in combinatie met zadeldak, zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 53 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 15 (Aalst)
Lijstgevel van drie traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters, recent aangepast op de bel-etage.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 334 | Bouwkundig element

Langgestrekte boerenwoning

Heuvel 84-86 (Aalst)
Langgestrekte boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, gedateerd 1781 op zolderbalk; het gedeelte aan de straat moet echter ouder zijn. Verbouwd haaks bijgebouwtje onder afgesnuit dak.


ID: 410 | Bouwkundig element

Brouwerij Callebaut

Hoogstraat 110 (Aalst)
Herenhuis met links korfboogvormige zandstenen inrijpoort, van de straat afgesloten door middel van een beboomde voortuin en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dienstgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 406 | Bouwkundig element

Hoeve, later pastorie

Hoogstraat 48 (Aalst)
Hoeve, voorzien van een voortuintje en een achtertuin met oude rode en gele beuken. Huis van twee bouwlagen, vijf traveeën en een rechts gelegen poorttravee onder een zadeldak. Gecementeerde en grijsgeschilderde voorgevel op arduinen plint, gedeeltelijk met wilde wingerd begroeid, uit laat 18de eeuw of 19de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 408 | Bouwkundig element

Kapel te Wachene

Hoogstraat zonder nummer (Aalst)
Rechthoekig bakstenen gebouw met zandstenen hoekblokken onder zadeldak met sierlijk opgeknapt klokgeveltje, heropgebouwd in 1779.


ID: 341 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan zonder nummer (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen, een kruisbeeld en taxussen.