Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 35587 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koestraat 7 (Deinze)
Voormalig boerenarbeidershuisje uit midden 19de eeuw. Eertijds gelegen aan de voet van de zogenaamd "Maenhouts Molen", een houten windmolen opgericht in 1855 en gesloopt in 1890. Woning totaal heropgebouwd in 1986.


ID: 212439 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Geo Vindevogel

Kongoplein (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 35370 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius en Sint-Margriet

Landegemdorp 32 (Deinze)
Bouw van een volledig nieuwe kerk vanaf 1955 naar ontwerp van architect Adrien Bressers. Inwijding op 19 mei 1961. Gecementeerde kerk met romaans geïnspireerde gesloten volumes onder zadeldaken, rondboogvormige twee- en drielichten en vierkante klokkentoren met opvallende ingesnoerde naaldspits op zuidwestelijk aanbouwsel.


ID: 38039 | Bouwkundig element

Molens van Deinze en Antwerpen

Markizaatpark 11-40 (Deinze)
Huidig gebouwencomplex, volledig in binnenblok gelegen, met rechts van de gekasseide oprit lang bakstenen bureelgebouw en links een oud bureelgebouwtje. Erachter gelegen productie-eenheid met oudste maalderijgebouw palend aan de Leie met loskaai. Typisch bakstenen industriegebouw van dertien traveeën en zes bouwlagen onder laag zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1892. Loopbrug naar het tegenover gelegen gebouw, in kern eveneens opklimmend tot eind 19de eeuw. Uitbreiding uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 212441 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Slag om Vinkt

Martelarenplein (Deinze)
Oorlogsmonument Tweede Wereldoorlog, memoriaal bestaande uit eremuur met monument, gesmeed toegangshek, een ereperk van kruisen en een memoriealtaar op het gemeentelijk kerkhof voor de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardense Jagers bij de Slag om Vinkt in mei 1940.


ID: 38302 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vinkt

Martelarenplein 8 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis. Diephuis met één hoge bouwlaag onder steil zadeldak, oorspronkelijk tussen zijaandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, voorheen op achtergevel door middel van jaarankers gedateerd "Ano 17..".


ID: 300209 | Landschappelijk element

Meirelinde

Meirebeekstraat, Meirstraat (Deinze)
De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, dikke linde. De oude Meirelinde/ Meerlinde werd in 1910 door Chalon opgemeten en had een omtrek van 6,70 m.


ID: 35608 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 29 (Deinze)
Hoeve, vermoedelijk uit de 18de eeuw met boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak. Rechts aangebouwde bakstenen schuur onder doorlopend zadeldak en bakhuis van het samengestelde type. Op de hoek met de Gentstraat, kapelletje aan de Onze-Lieve-Vrouw-In-Nood, in 1986 vervangen door een nieuw kapelletje en omringd door drie nieuw aangeplante populieren.


ID: 35615 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Vosselaredorp 47A (Deinze)
De laatgotische driebeukige kruiskerk werd opgeblazen in 1940; totale wederopbouw na de oorlog door architect Henri Vaerwyck-Suys. Bij de kerk ligt een Mariagrot. De huidige kerk vertoont slechts vage reminiscenties aan de oorspronkelijke kerk.