Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 48440 | Bouwkundig element

Oliefabriek Usine Saint-Antoine

Fabriekstraat 39 (Dendermonde)
Opgericht in 1894 door Léon en Edmond De Bruyn. De oliefabriek naast de Schelde te Baasrode werd in de jaren voor 1900 en in het eerste decennium van de 20ste eeuw stelselmatig vergroot. Enkele van de oudste fabrieksgebouwen, parallel aan elkaar en haaks ingeplant tegenover de toegang, zijn nog als dusdanig herkenbaar bewaard gebleven. De twee meest vooruitspringende vleugels klimmen nog op tot de jaren 1890 en vertonen typische kenmerken van laat 19de-eeuwse bakstenen fabrieksarchitectuur.


ID: 48145 | Bouwkundig element

Standbeeld Baron Franz Courtens

Franz Courtensstraat (Dendermonde)
Beeld van de uit Dendermonde afkomstige kunstschilder Franz Courtens, in 1950 opgericht in een groen perkje ten oosten van de haven, tussen de Schelde- en de Denderbrug. Het standbeeld werd in de loop der jaren twee maal omwille van wegwerkzaamheden afgebroken en kreeg na vele jaren een plaats nabij het geboortehuis van Franz Courtens, in de naar hem genoemde straat. Bronzen beeld ontworpen door de derde zoon van Franz Courtens, beeldhouwer Alfred Courtens.


ID: 48991 | Bouwkundig element

Hoekhuis met café Het Schaak

Grote Markt 15 (Dendermonde)
Hoekpand in neotraditionele stijl, vermoedelijk uit het midden van de 20ste eeuw. Acht traveeën en vier bouwlagen onder snijdende zadeldaken met drie dakkapellen. Tuit- en lijstgevel uit rode bakstenen, met gebruik van cementering voor de rechte muuropeningen en de getrapte belijning van de tuitgevel.


ID: 48365 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Heirstraat 52 (Dendermonde)
Naar verluidt voorheen café in eigendom van kolenhandelaar Van Driessche, volgens kadastergegevens gebouwd in 1861, met aanpalende L-vormige schuur uit 1947.


ID: 48367 | Bouwkundig element

Interbellumwoning

Heirstraat 60 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens in de jaren 1930 gefaseerd gebouwd op de plaats van een groter volume dat teruggaat tot 1885. Zijrisaliet met garage in 1957 toegevoegd. Woning met asymmetrische gevelopbouw en een parement van langwerpige voornamelijk rode bakstenen.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 48749 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Hof ter Hertwinckelstraat (Dendermonde)
Landelijk gelegen wegkapel ingeplant aan het einde van een veldweg, bij nummer 21. Kapel volgens het kadasterarchief gebouwd in 1950 door Van Acoleyen–Van Hove, toenmalige eigenaar van het naastliggende perceel. Bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak.


ID: 48872 | Bouwkundig element

Scheldeveer Appels-Berlare

Hoofdstraat (Dendermonde)
Het behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Houten veerbrug, aanpalend deel van de Scheldeoever met resterend metselwerk van oud veerhoofd, twee dukdalven, houten ponton met ijzeren loopbrug.


ID: 48374 | Bouwkundig element

Lagere school

Hoofdstraat 18 (Dendermonde)
In 1903 opgericht door zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas op verzoek van monseigneur Stillemans als gemengde lagere school. De oorspronkelijk gebouwen naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas, bestonden uit twee schoollokalen en een klein verblijf voor de zusters, meermaals verbouwd en uitgebreid. Haaks op de straat ingeplant gebouw, bestaande uit drie onderscheiden volumes, aan ommuurde speelplaats.


ID: 48449 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Kloosterstraat 25 (Dendermonde)
De huidige schoolgebouwen dateren van 1928 en werden gebouwd naar de plannen van bouwmeester De Coene uit Sint-Gillis. Schoolgebouw gelegen aan de Kloosterstraat met achterliggende speelplaats. Eénlaagse bruinbakstenen constructie samengesteld uit een langgerekt hoofdvolume van elf traveeën met twee éénlaagse zijvolumes. Jonger en kleiner schoolgebouw dwars op het hoofdvolume.