Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 48790 | Bouwkundig element

Pachterscamer

Oud Klooster 50 (Dendermonde)
Het achterin gelegen huis met omringende tuin naast de Dender gaat terug op een vroegere site van de abdij van Zwijveke. In verband met de oude site van het Zwijvekeklooster is er sprake van de herbouw van de Pachterdscamer in 1739. Vermoedelijk gaat de oude kern van de pachterskamer terug op een deel van de oostelijke pandvleugel van de Zwijvekeabdij naast het koor van de verdwenen kloosterkerk. In de tweede helft van de 20ste eeuw had een grondige verbouwing van de woning plaats.


ID: 48454 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Briel

Provinciale baan (Dendermonde)
Architect Frans Van Severen maakte de plannen op voor de bouw van een voorlopige kerk later te verbouwen tot parochiezaal, doch tot op heden als parochiekerk in gebruik gebleven. Bouwwerken aangevat op 4 juli 1949 en op 16 oktober 1949 werd de nieuwe kerk ingewijd. Metalen skelet van oorspronkelijk eenbeukige zaalkerk geleverd door Ateliers de Constructions Baasrode. Kerk in 1987 uitgebreid met twee zijbeuken.


ID: 48393 | Bouwkundig element

Wegkapel

Rijckelstraat (Dendermonde)
Wegkapel, gelegen achter nummer 42 aan een veldwegel, in 1948 gebouwd en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, onder mank pannen zadeldak.


ID: 48794 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Robert Ramlotstraat (Dendermonde)
Calvariekapel gelegen aan de straatkant achter laag ijzeren hek, vrijwel onmiddellijk gebouwd na afbraak in 1948 van een oudere wegkapel uit de tweede helft van de 19de eeuw op dezelfde plaats. Ondiepe kleine rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, met typerende vormgeving voor midden 20ste eeuw.


ID: 48796 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zwijveke

Serbosstraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gebouwd tussen 1969 en 1973 naar een ontwerp van ingenieur architect Rik Van de Sompel. Modern opgevat kerkgebouw in overeenstemming met de richtlijnen van de kerk na het laatste concilie. Functionele constructie met een rationele materiaalkeuze mede bepaald door de beperkte financiƫle middelen. Betonnen onderbouw, deels bekleed met baksteen, deels met beschilderde wandplaten; stalen skelet en gebint. Centrale opengewerkte betonnen klokkentoren met kruis.


ID: 48565 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Elooistraat 13 (Dendermonde)
Enkelhuis uit 1948 van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met parement van gele baksteen in decoratief metselverband op hardstenen plint met links garage.


ID: 48799 | Bouwkundig element

Sint-Lutgartkerk en Mariagrot

Spoorwegstraat (Dendermonde)
Parochiekerk Sint-Lutgartkerk gebouwd in 1971. Sober en laag kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met uitspringende hoeken, opgetrokken in oude Boomse klampsteen gecombineerd met elementen uit arduin waaronder jaarsteen 1971 in het portaal. Open campanile samengesteld uit spoorwegrails en bekroond door sober kruis. Mariagrot, kunstgrot op kunstmatig heuveltje met wit en blauw gekleurd Mariabeeld achter glas.


ID: 48577 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Steenweg van Grembergen (Dendermonde)
Het Monument van de Weerstand uit 1947 werd gerealiseerd door Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en beeldhouwer Jos De Decker.


ID: 48583 | Bouwkundig element

Villa

Steenweg van Grembergen 25 (Dendermonde)
Beeldbepalende modernistische villa in ruime beboomde tuin met bronput achteraan, aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers voorafgegaan door begraasde strook met vijf geknotte linden.


ID: 48394 | Bouwkundig element

Vredekapel

Stuifstraat (Dendermonde)
Gelegen op driehoekig beboomd perceel palend aan de oude Scheldearm. Kapel in Vlaamse Stijl naar een ontwerp van architect Fritz Bosteels en gebouwd in 1945 door de parochianen als dank voor de gespaarde levens tijdens de Tweede Wereldoorlog.