Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 48609 | Bouwkundig element

Villa's in spiegelbeeld

Mespelarestraat 110A-B (Dendermonde)
Volgens gedateerde plannen van 1949 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken als twee sluiswachterwoningen met bureel en pompinstallatie gebouwd, nabij de gemeentegrens met Denderbelle. Bakstenen tweegezinswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak in Vlaamse pannen voorzien van gevelbrede dakkapel, in spiegelbeeld opgetrokken.


ID: 48689 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Molenkouterstraat (Dendermonde)
Gelegen in het veld aan een zijwegel van de Molenkouterstraat, volgens opschrift opgericht in 1952. Portiekkapel omgeven door dennenbomen, met twee houten zitbanken aan de voorzijde en één achteraan. Baksteenbouw op een lage, bruingeschilderde plint met sterk overstekend schilddak rustend op vier rechthoekige, met hout ingekapselde hoekpijlers.


ID: 48357 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Jozef Arbeider

Ommegancklaan 135 (Dendermonde)
Hulpkerk voor de wijk 't Keur, gebouwd in 1967-1970 naar ontwerp van architecten Antoine Maes en Herman Haché. Zaalkerk met parement van bruine baksteen, op betonnen plint met kiezels, afgedekt met zadeldak. Campanile met drie klokken, vlakke afdekking en kruisbekroning.


ID: 48241 | Bouwkundig element

Standbeeld Pieter Jan De Smet

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein (Dendermonde)
Standbeeld van beeldhouwer Charles Auguste Fraikin, opgericht in 1878 als aandenken voor pater Pieter-Jan De Smet die al tijdens zijn leven erkenning kreeg voor zijn missiewerk bij de Indianen in de Verenigde Staten en door de Amerikaanse regering belast werd met vredesopdrachten. In 1982 viel het beeld van zijn sokkel en bleek het onherstelbaar beschadigd. Er werd een getrouwe kopie gemaakt in polyester door Michel Peleman, naar de originele maquette uit het Fraikinmuseum in Herentals.


ID: 48906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Opstalplein (Dendermonde)
Kapel, gebouwd in 1875, zie jaartalsteen boven de plint. De dubbele kapel in een sobere neogotische stijl met trechtervormig grondplan en twee uitgewerkte zichtgevels werd opgetrokken uit baksteenmetselwerk en natuursteen voor de plint en decoratieve onderdelen.


ID: 48787 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum Gildenhuis

Otterstraat 124 (Dendermonde)
In 1934 werden de woonruimte en de gelagzaal ingewijd, in 1935 volgde de feestzaal. Modernistische bakstenen constructie van twee bouwlagen onder plat dak. Voorgevel in decoratief metselwerk, sterk horizontaliserend effect door gewitte gecementeerde banden en brede liggende vensters. Tweede volume toegevoegd in 1956, in dezelfde stijl maar met smallere vensters, voorzien van nis met Mariabeeldje.


ID: 48788 | Bouwkundig element

Parochiale lagere jongensschool

Otterstraat 130-132 (Dendermonde)
Zogenaamd "Jongensschool Otterstraat Heilige Maagdcollege". Opgericht in 1903 onder impuls van pastoor Edm. Claeys. Bestuurd door zusters maricolen, in 1964 overgenomen door Heilige Maagdcollege en thans deel uitmakend van vzw "Vrij onderwijs Regio Dendermonde". Gebouwen vernieuwd in 1947 en nu afgebroken.


ID: 48647 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Ouburg (Dendermonde)
Herdenkingsmonument oorlogsslachtoffers Eerste en Tweede Wereldoorlog, gemaakt naar een ontwerp van architect Alfons Singelijn uit Aalst en plechtig ingehuldigd op 11 mei 1952. Een centraal verhoogd cirkelvormig element voorzien van begroeiing omkadert een zwaar gemodelleerd beeld uit blauwe hardsteen van de hand van beeldhouwer Jos De Decker, voorstellende een hurkende soldaat, opgeëiste en een burgerlijk slachtoffer in vorm van moeder met kind.


ID: 48652 | Bouwkundig element

Maalderij en molenaarswoning

Ouburg 132 (Dendermonde)
Op voormalige windmolensite, in de volksmond gekend als "Maalderij Veldeman". De stenen korenwindmolen en bijhorende molenaarswoning waren in 1819 in bezit van molenaar Pierre Matthys.


ID: 48650 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Basisschool

Ouburg 25 (Dendermonde)
Geschiedenis opklimmend tot circa 1820, toen een school met twee klassen werd gebouwd. Volgens een bouwaanvraag in het gemeentearchief werd de school met onderwijzerswoning in 1829 heropgebouwd.