Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6382 resultaten


ID: 90013 | Bouwkundig element

Calvariekruis

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Calvariekruis aan de toegangsweg naar het Provinciaal Domein 't Veld en het kasteel van Ardooie, naar verluidt voorheen eigendom van de familie de Jonghe-d'Ardoye en in 1950 vernieuwd en hersteld. Kruisbeeld geplaatst op kunstmatige rotspartij in deels omhaagd plantsoen en omringd door vier hoge beuken.


ID: 90011 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoningen

Bruggesteenweg 102-104 (Meulebeke)
Vlashandelaarswoningen, gebouwd in 1950 naar ontwerp van architect Marcel Lambrecht. Bouwheren zijn de Meulebeekse vlashandelaars Adolf en Georges Baekelandt. Vrijstaande dubbelwoonst met laag omhaagde en ommuurde voortuin. Symmetrisch opgevat volume van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder groot schilddak, met een lijstgevel in rode sierbaksteen met gebruik van natuursteen.


ID: 90012 | Bouwkundig element

Stoommaalderij en -zagerij

Bruggesteenweg 118 (Meulebeke)
Voormalige stoommaalderij en -zagerij, volgens kadaster in 1908 gebouwd in de "Goeterluchthoek" in opdracht van de Meulebeekse timmerman Frans Fraeye-Devriese.


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 90015 | Bouwkundig element

Molenaarswoning bij de Herentmolen

Buysveldstraat 15 (Meulebeke)
Voormalig molenaarhuis behorend bij de "Herentmolen", naar verluidt gedateerd "1774" - net als de meer westelijk gelegen Onze-Lieve-Vrouwekapel - doch vermoedelijk met oudere kern. Volgens kadaster aangepast in 1892 en thans in gebruik als hoeve met recentere bijgebouwen. Hetzelfde jaartal is naar verluidt aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90029 | Bouwkundig element

Villa

Gentstraat 148 (Meulebeke)
Vrijstaande ééngezinswoning in omhaagde tuin met boomgaard, gebouwd in 1993 naar ontwerp van architect Johan Laethem (Tielt). Sober volume van twee bouwlagen onder plat dak met terugwijkende bovenbouw. Donkerbakstenen parement met deels bepleisterde bovenbouw.


ID: 90023 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis in tuin

Gentstraat 15 (Meulebeke)
Vrijstaand herenhuis in tuin, in oorsprong gebouwd in 1895 en in 1950 verbouwd in opdracht van Gerard Vande Vijvere naar ontwerp (1948) van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge.


ID: 90030 | Bouwkundig element

Villa

Gentstraat 164 (Meulebeke)
Vrijstaande eengezinswoning in bungalowstijl gebouwd naar ontwerp (1960) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Omhaagde tuin met brede, verharde oprit aan westzijde.


ID: 90035 | Bouwkundig element

Site Herentmolen

Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.


ID: 90039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Goethalsplaats 13 (Meulebeke)
Tweewoonst met late inslag van modernistische stijl, gebouwd in 1946 voor de Meulebeekse gareelmakersfamilie Fiens als verbouwing en verhoging van twee oudere panden die reeds in 1914 door hen worden aangepast.