Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6382 resultaten


ID: 90040 | Bouwkundig element

Beeldbepalend eclectisch complex

Goethalsplaats 15 (Meulebeke)
Beeldbepalend eclectisch complex, volgens kadaster in 1901 gebouwd in opdracht van de Meulebeekse geneesheer Jules De Roo. Vormt samen met het pand Regentiestraat nummer 11 en de achterliggende bijgebouwen het bouwblok waarrond de L-vormige smalle doorgang vanaf de Kerkstraat naar de Regentiestraat loopt. Beide gesloopt in voorjaar 2008.


ID: 90038 | Bouwkundig element

Half vrijstaand burgerhuis

Goethalsplaats 8 (Meulebeke)
Half vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1949 als heropbouw van een vernield pand naar ontwerp van architect Valeir Lievens (Tielt) in opdracht van Robert Dusselier, handelaar en zoon van de bouwheer van nummer 5. Naar verluidt is het oudere pand tijdens de oorlog een verblijfplaats voor Duitse officiers, met een bunker in de tuin, thans verdwenen.


ID: 90053 | Bouwkundig element

Hof ten Driessche

Hulsveldedreef 1 (Meulebeke)
Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. De oudste vermelding van "t Goet ten Driessche" dateert van circa 1625. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de zuidoostzijde van de straat een haakse toegangsdreef weergegeven met boom aan de erftoegang, twee haakse volumes en een vierkante omwalling aan de zuidzijde.


ID: 90056 | Bouwkundig element

Brug over de Oude Devebeek

Ingelmunstersteenweg (Meulebeke)
Brug over de Oude Devebeek, opgericht in 1980 ter vervanging van een oudere bakstenen boogbrug met brede steunberen en ijzeren leuning. Huidige brug met gekasseid wegdek, hoge bakstenen opstanden met natuurstenen hoekkettingen en dekplaat met inscriptie "1980 OUDE DEVEBEEK".


ID: 90290 | Bouwkundig element

't Valkenhof

Ingelmunstersteenweg 2 (Meulebeke)
Hoeve met 20ste-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90055 | Bouwkundig element

Hoeve

Ingelmunstersteenweg 6 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van de haakse oprit naar een klein beboomd erf met een huis net ten zuiden van de Oude Devebeek.


ID: 90060 | Bouwkundig element

Kaarshuis

Kapellestraat (Meulebeke)
Kaarshuis opgericht in 1950 op initiatief van Edgard Van Baveghem (Dendermonde, 1880 - Meulebeke, 1952), oud-burgemeester, amateuraannemer, kunstschilder en laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht. Deze laat op een stukje hooiland vóór de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand dat hij in 1949 door ruil verkrijgt, een pleintje aanleggen met gedeeltelijke overwelving van de Devebeek en omheiningsmuur, dit alles ten behoeve van het groeiende aantal bedevaarders. Ontwerper van de kapel is architect Marcel Lambrecht (Meulebeke). Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.


ID: 90058 | Bouwkundig element

Bivakhuis De Miere

Kapellestraat 116 (Meulebeke)
Bivakhuis "De Miere", in oorsprong een 19de-eeuwse gelijknamige herberg waarvan de uitbating gesloten wordt vóór de Tweede Wereldoorlog, gelegen langs de voetwegel richting de Krekelstraat.


ID: 90064 | Bouwkundig element

Schoolkapel

Karel van Manderstraat (Meulebeke)
Voormalige schoolkapel van 1902-1903 behorend bij de 19de-eeuwse lagere en bewaarschool voor meisjes opgericht door de Zusters van Liefde uit Heule, omgebouwd in 1969 tot zwembad "Relax" naar ontwerp van architect Ferdinand Vergote (Meulebeke).


ID: 90065 | Bouwkundig element

Directeurswoning van brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 24 (Meulebeke)
Voormalige beheerderswoning van de brouwerij Vondel, na het overlijden van de stichter Camiel Vande Vondele (Meulebeke, 1862-1929) in 1938 gebouwd voor de beheerder Omer Petit uit Watou, later opgevolgd door zijn zoon Louis Petit. Tegelijk bouwt men een nieuw brouwerijgebouw en de burelen aan de straat. Naar verluidt is het woonhuis een ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge.