Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6382 resultaten


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90069 | Bouwkundig element

School

Karel van Manderstraat 35 (Meulebeke)
Kleuterschool Sint-Lutgardis, Vrije Lagere School Sint-Amandus (lagere graad) en deelvestiging van de Tieltse schoolgemeenschap De Bron (lagere graad secundair). Schoolcomplex met speelplaats aan de straatzijde afgescheiden door hoog ijzeren hekken. Achterin gelegen langgestrekte hoofdvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); brede dakkapellen, deels vervangen door dakvlakvensters.


ID: 90076 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 10 (Meulebeke)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens kadaster samen met een naastgelegen pakhuis gebouwd in 1853 voor de Meulebeekse molenaar - later koopman - Joannes Storme. Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster. Breed uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Lijstgevel met aangepast parement van lichtgele siersteen, gesigneerd "G. DE CAIGNY EMELGHEM".


ID: 90079 | Bouwkundig element

Laat-classicistische burgerhuizen

Kasteelstraat 16-18 (Meulebeke)
Laat-classicistische woonhuizen, in oorsprong in 1837 gebouwd als één woonhuis voor schoenmaker Damien Bonte uit Meulebeke. Nadat de woning van 1869 tot 1898 eigendom van notaris Gustave Bossuyt is, registreert het kadaster een uitbreiding aan de oostzijde door de toenmalige eigenaar en koopman Cyriel Backaert. De woning wordt in 1963 opgesplitst en het achterliggende magazijn wordt diverse malen vernieuwd.


ID: 90087 | Bouwkundig element

Villa in bungalowstijl

Kazantstraat 12 (Meulebeke)
Vrijstaande eengezinswoning in bungalowstijl met omhaagde aangelegde tuin, gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect Jan Waes (Brugge). Eénlaagse baksteenbouw op T-vormig grondplan onder plat dak.


ID: 90089 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met linde

Kleine Roeselarestraat (Meulebeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ook gekend als "kapel van de familie Verkinderen", opgericht in 1949 naar ontwerp van architect Léon Verthé (Ingelmunster). Tegen linde en deels geajoureerde betonnen afsluiting overhoeks geplaatste kapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met roodbakstenen puntgevel en gecementeerde plint, naar onderen toe breder uitlopend. IJzeren nokkruis. Naar verluidt gedateerd in achtergevel "1949".


ID: 90090 | Bouwkundig element

Hoeve Overdeve

Kleine Roeselarestraat 1 (Meulebeke)
Hoeve "Overdeve", gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen.


ID: 90291 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Roeselarestraat 28 (Meulebeke)
Hoeve op site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, thans met 20ste-eeuwse bestanddelen. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel twee parallelle volumes weergegeven; op de Ferrariskaart (1770-1778) met bijkomend bijgebouwtje.


ID: 90102 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 5, 5A (Meulebeke)
Hoeve gelegen op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling omheen erf met losse verharding en grasperken; moestuin aan de straat omgeven door halfhoge betonnen afsluiting met draad. Ten oosten, woonhuis onder zadeldak met nieuw roodbakstenen parement, rechthoekige muuropeningen en deur in zwartbakstenen omlijsting.


ID: 90104 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 8 (Meulebeke)
Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.