Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 56601 | Bouwkundig element

Villa

Duinenstraat 85 (Oostende)
Villa uit de jaren 1970. Typerende witgeschilderde bakstenen volumes onder schuine en platte daken.


ID: 56602 | Bouwkundig element

Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat 87 (Oostende)
Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel. Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag zie steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten.


ID: 56737 | Bouwkundig element

Kleuterschool Rosa mystica

Duinhelmstraat 2 (Oostende)
Kleuterafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwcollege, gebouwd in 1963 naar ontwerp van architect Marcel Molleman (Stene) voor VZWD Ter Bunderen, Moorslede. L-vormig gebouw van één bouwlaag onder plat dak in vooruitstrevende vormgeving, zie beeldbepalend zwevend betonnen zaagdak boven polyvalente ruimte.


ID: 56844 | Bouwkundig element

Stedelijke Vismijn

Eduard Anseelekaai 31-39, Maritiem Plein 1-6, 8-32, Sprotplein 2, Vismijnlaan 55-73, 133, Wandelaarkaai 7 (Oostende)
Met uitzondering van het bestuursgebouw dateert het gebouwencomplex met onder meer vis-, vroegere haring- en sprotmijn en pakhuizen van 1949-1951 en kadert het in de wederopbouw van de Stedelijke Vismijn na de vernietiging van de installaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Parallel en in elkaars verlengde gelegen gebouwen: pakhuizen aan Vismijnlaan met erachter de voormalige haringmijn aan de Eduard Anseelekaai, vismijn met hoofdtoegangen aan het Sprotplein met voormalige sprotmijn en spoorwegkade met betonnen luifel links van de vismijn. Alleenstaand oorspronkelijk bestuursgebouw aan het Maritiem Plein, volgens gevelstenen naar ontwerp van architect J. Minnaar van 1930 en uitgevoerd door ingenieur-architect M. Delens.


ID: 55381 | Bouwkundig element

Hoekpand ontworpen door A. Daniëls

Eduard De Cuyperstraat 11 (Oostende)
Hoekpand opgetrokken in 1929 naar ontwerp van de Oostendse architect A. Daniëls (zie signering in plint) aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid.


ID: 55395 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Jan Tanghe

Euphrosina Beernaertstraat 21B (Oostende)
Functionalistisch rijhuis naar ontwerp van architect Jan Tanghe (Oostende) van circa 1957.


ID: 55431 | Bouwkundig element

Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.


ID: 77738 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Godtschalckstraat 1 (Oostende)
Militair Instituut voor Zeekuur, in 1990 omgevormd tot polikliniek, in 1993 afgeschaft in het kader van de legerhervorming.


ID: 56829 | Bouwkundig element

Graaf de Smet de Naeyerbruggen en draaibrug over de Demeysluis

Graaf de Smet de Naeyerlaan (Oostende)
Verbindingsbruggen circa 1900 aangelegd als onderdeel van de Koninklijke Baan, de ontsluitingsweg van de volledige kust uitgebouwd op initiatief van koning Leopold II. Opeenvolging van drie bruggen: een kleine brug op I-profielen over de Slachthuiskaai, een vaste brug over een inmiddels verdwenen afvoerkanaal, een vaste krukbrug over de spoorweg; de draaibrug over de Demeysluis sluit hierop aan. Draaibrug geconstrueerd in 1902-1903; andere bruggen in 1903-1905 in één fase gebouwd door de Franse architect Alban Chambon.