Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 73725 | Bouwkundig element

Demeybrug

Graaf de Smet de Naeyerlaan (Oostende)
Stalen draaibrug over het bovenhoofd van de Zeesluis Demey, gebouwd in het kader van de uitvoering van de sluis: pijlers van 1902, stalen brug gemonteerd in 1903. In de Tweede Wereldoorlog wordt de brug vernield; hersteld in 1946. Met uitzondering van de dwarsliggers volledig vernieuwd in 1994.


ID: 56624 | Bouwkundig element

Villa

Grintweg 101 (Oostende)
Villa van circa 1970 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.


ID: 56640 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Guido Gezellestraat 50 (Oostende)
Bevolkingsaangroei leidt in 1912 tot stichting van een afzonderlijke parochie Conterdam-Meiboom met als patroonheilige Sint-Catharina; voordien hoorde de wijk bij de Sint-Anna-parochie. Pas in 1934 bouw van de kerk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge); inwijding op 1 juli 1937. Aanpassingswerken aan doopkapel en toren in 1960 door vochtproblemen en oorlogsschade. Centraal in woonkern gebouwd op toen vrijliggende bouwgrond langs de Guido Gezellestraat; omringd door nu nog slechts smalle tuin met hekkens, ingesloten door woningen. Georiënteerde éénbeukige kerk met architecturale uitwerking aanleunend bij de zogenaamd "neoromaanse school" in de toenmalige kerkbouw.


ID: 56847 | Bouwkundig element

Vuurtoren

Hendrik Baelskaai 1 (Oostende)
Vuurtoren van 1947 in opvolging van twee voorgangers respectievelijk verwoest tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.


ID: 56845 | Bouwkundig element

Vlaamse Visserijcoöperatie

Hendrik Baelskaai 12 (Oostende)
Voormalig bedrijfsgebouw van kort na de Tweede Wereldoorlog van twee bouwlagen onder plat dak. Bakstenen gebouw op arduinen onderbouw, geritmeerd door doorlopende betonnen onder- en bovendorpels van de muuropeningen. Nog onder invloed van de nieuwe zakelijkheid, met vlaggenmast ter hoogte van gevelsteen met anker op de borstwering van de trapezoïdale erker boven de inrijpoort.


ID: 55463 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Park Residence

Hendrik Serruyslaan 14, 14A-B (Oostende)
Vermoedelijk uit late jaren 1940. Breedhuis van zes traveeën en zes bouwlagen met entresol; plat dak. Bakstenen gevelparement op begane grond met marmeren parement en gebruik van natuursteen voor middenpartij.


ID: 55465 | Bouwkundig element

Postgebouw

Hendrik Serruyslaan 18A, Wittenonnenstraat 44 (Oostende)
Voormalig postgebouw (P.T.T./R.T.T.-gebouw) uit 1953 naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck (Gent, 1907-1953), het enige overheidsgebouw dat hij ontworpen heeft. Vrijstaand bouwblok gelegen tussen de Witte Nonnenstraat ten noorden, de Aartshertoginnestraat ten oosten en de Poststraat ten westen, waarvan oostelijk deel toegevoegd in de tweede helft van de 20ste eeuw na afbraak van aanpalende huizenblokken.


ID: 55469 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Astor

Hendrik Serruyslaan 56-58 (Oostende)
Appartementsgebouw uit jaren 1950-60; zeven bouwlagen onder plat dak. Arduinen onderbouw met centrale en verdiepte inkompartij; overkragende verdiepingen met parement van geglazuurde baksteen en tegels. Uitgeholde hoekbalkons en bekronend zonneterras met schuin op het dak ingeplante penthouse.


ID: 55470 | Bouwkundig element

Appartement Residence Monaco

Hendrik Serruyslaan 72 (Oostende)
"RESIDENCE MONACO", zie ook wapenschild van Monaco in balkontravee. Residentie uit jaren 1950; zes + drie traveeën waartussen afgeronde hoekpartij; negen bouwlagen met technisch verdiep onder plat dak. Arduinen onderbouw waarin garages; overkragende verdieping met natuurstenen gevelparement. Rechthoekige vensters met ijzeren leuningen waaraan initialen "MO".


ID: 55474 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Résidence Champs Elysées

Hertstraat 32 (Oostende)
Residentie uit jaren 1950 in modernistische bouwtrant. Vijf traveeën en negen bouwlagen onder plat dak. Arduinen onderbouw met centrale inkom en links en rechts doorgangen naar boven- en ondergrondse garage; overkragende verdieping, bekleed met gele sierbaksteen en plastisch uitgewerkt door middel van afgeronde, gesuperposeerde erkers waardoor een "gegolfd" gevelvlak ontstaat.