Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 2631 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 27 (Duffel)
Georiënteerde, neogotische kruiskerk.


ID: 2710 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Elst

Ter Elstlei (Duffel)
Eén der oudste gebouwen in de provincie Antwerpen; oorsprong opklimmend tot de verre middeleeuwen.


ID: 36173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 52393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Bel 131 (Geel)
Kerk uit het begin van de 16de eeuw, in 1703 uitgebrand ten gevolge van oorlogsomstandigheden tijdens de Spaanse Successieoorlog, nadien heropgebouwd.


ID: 52310 | Bouwkundig element

Stadhuis van Geel

Markt 1 (Geel)
Oorspronkelijk twee gebouwen, het zuidelijk deel uit eind 15de of begin 16de eeuw en het noordelijk deel uit de 16de eeuw, opgetrokken als burgerhuis.


ID: 52309 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Markt 40 (Geel)
Georiënteerde kruisbasiliek gelegen aan de noordzijde van de Markt, opgetrokken in laatgotische stijl.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 19487 | Bouwkundig element

Burgerhuis in gotische stijl

Augustijnenkaai 2, Lievestraat 5, 5A (Gent)
Woonhuis met trap- en lijstgevel van samen vijf traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak; vermoedelijk daterend uit eind 15de eeuw, grondig gerestaureerd in 20ste eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw in gotische stijl.


ID: 20338 | Bouwkundig element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.