Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 70143 | Bouwkundig element

Het Iepenhof

Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.


ID: 70315 | Bouwkundig element

Naamsteen Abelenhof

Zuidschotestraat (Lo-Reninge)
Gedenksteen voor de chirurgische post 't Abelenhof uit de Eerste Wereldoorlog. Vrijstaande gedenksteen van 1986 naar ontwerp van J. Vansteenkiste en uitgevoerd door P.H. Boudens en J. Hollevoet.


ID: 213565 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post Ferme Segers

Zuidschotestraat 43 (Lo-Reninge)
Kelder van een hoeve, tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt met beton. De hoeve fungeerde tijdens de oorlog als medische post.


ID: 213566 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Ch. Cappellestraat 14-16 (Menen)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door Duitse eenheden.


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.


ID: 217025 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Veldstraat (Menen)
Duitse bunker, in 1917 opgetrokken net achter de 'Meenen Riegel', een dubbele stelling die ten westen van Menen liep. Er takte een smalspoor af tot tegen de bunker.


ID: 56143 | Bouwkundig element

Hoeve met roterij

Wervikstraat 400 (Menen)
Historische hoeve met bijhorende roterij. De hoeve werd grondig verbouwd in 1872. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom gekasseid erf, bereikbaar via twee lange noordelijke erfopritten gemarkeerd door wilgen. De meest westelijke erfoprit met twee pijlers en ijzeren hek. Deels behouden omwalling ten noorden en oosten. Verder nog onder meer een merkwaardige, sterk decoratief uitgewerkte dubbele dwarsschuur met vlaskelder, een tabaksast van 1942., de oude zwingelarij en roterij van 1938.


ID: 200693 | Bouwkundig element

The Island of Ireland Peace park

Armentierssteenweg (Mesen)
'The Island of Ireland Peace Park' of het 'Ierse vredespark' wil een nationaal gedenkteken zijn waarbij alle Ieren herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, en dit zonder rekening te houden met afkomst, religie of militaire eenheid. Het gedenkteken met een 'round tower', naar ontwerp van de architecten John O'Grady en Toon Breyne, werd in 1998 ingehuldigd.


ID: 213429 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Armentierssteenweg (Mesen)
Geallieerde militaire constructie, die in het voorjaar van 1918 is opgetrokken tegen de zuidelijke flank van de zogenaamde ‘Messines Ridge’, nadat deze regio tijdens de Mijnenslag van juni 1917 op de Duitse vijand veroverd was. De betonnen constructie is wellicht in februari-maart 1918 opgetrokken door Australische en Nieuw-Zeelandse genie-eenheden.


ID: 32776 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat (Mesen)
Oorspronkelijk de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw met aanleunend pand en overige abdijgebouwen. De kerk werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de opruiming van het puin ontdekt men de nog deels bewaarde romaanse crypte. Men kiest voor een archeologische reconstructie. Na de voltooiing van de crypte, volgt de wederopbouw van de bovenkerk naar ontwerp van architect C. Patris. Hij inspireert zich op de oorspronkelijke romaanse constructie, wat leidt tot een neoromaanse kruiskerk waarvan slechts de kruisingstoren herinnert aan het vertrouwde vooroorlogse beeld. Inwijding in 1938.