Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 70201 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Groenendijkstraat (Lo-Reninge)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden. Vermoedelijk werd de constructie opgetrokken door Belgische of Franse troepen, en was ze bedoeld als opslagplaats.


ID: 213425 | Bouwkundig element

Geallieerde bakstenen militaire post

Groenestraat 9 (Lo-Reninge)
Het huis van de hoeve Groenestraat nummer 9 is gedeeltelijk gebouwd op een betonnen constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Eén van de bakstenen bijgebouwen van de hoeve stamt mogelijks ook uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213564 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Groenestraat 9 (Lo-Reninge)
Het huis van de hoeve Groenestraat nummer 9 is gedeeltelijk gebouwd op een betonnen constructie. Eén van de bakstenen bijgebouwen van de hoeve stamt mogelijks ook uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 70267 | Bouwkundig element

Opgeheven Belgische militaire begraafplaats

Hoflandstraat (Lo-Reninge)
Opgeheven Belgische militaire begraafplaats. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, doch de definitieve aanleg dateert pas van 1920. Omstreeks 1968 werd de begraafplaats ontruimd. Aan de straatzijde, roodbakstenen muurtje geritmeerd met bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Links, gesloten roodbakstenen wachtpaviljoentje onder plat dak met siermetselwerk in dambordpatroon.


ID: 70277 | Bouwkundig element

Noodwoning

Ieperstraat 13 (Lo-Reninge)
Noodwoning of een semipermanente woning van kort na de Eerste Wereldoorlog. Smal diephuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak van rode Vlaamse pannen. De zijgevels zijn zichtbaar opgebouwd in stijl- en regelwerk.


ID: 70273 | Bouwkundig element

Klooster der zusters annuntiaten met lagere school

Ieperstraat 7, 7A (Lo-Reninge)
In kern 19de-eeuws gebouw in voortuin. Vernieuwde hoge tuinmuur met portaal onder zadeldak, korfboogpoortje waarboven Marianis. Achterin gelegen, lange kloostervleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met klokkentorentje. Achter dit klooster, aan de Peperstraat gelegen klassenvleugel uit de jaren 1920.


ID: 70053 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog

Markt (Lo-Reninge)
Gedenkteken voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog uit Lo. Het gedenkteken werd op 30 september 1923 onthuld in aanwezigheid van de beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze.


ID: 213426 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Molenstraat 12 (Lo-Reninge)
Geallieerde betonnen militaire constructie, die in 1917 zou opgetrokken zijn achter de tweede linie. Volgens de bewoners stonden er oorspronkelijk vijf betonnen constructies op de hoeve, maar vier ervan werden na de oorlog door explosieven vernield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de constructie als schuilplaats.


ID: 70165 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met kapel ommegang Zeven Smarten van Maria

Noordooststraat 6 (Lo-Reninge)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde staltraveeën, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Naar verluidt zou de woning na de Eerste Wereldoorlog opgetrokken zijn met de steun van de overheid. Links van het huis, wegkapel, deel uitmakend van een reeks ommegangkapellen toegewijd aan de zeven smarten van Maria. Kapel op rechthoekige plattegrond, pannen zadeldak.


ID: 70167 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Noordschoteplein (Lo-Reninge)
Gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, ingewerkt in de bakstenen kerkhofmuur en uitgevoerd door E. Kaesteker en Zoon, Poperings steenhouwer.