Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 70105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.


ID: 213424 | Bouwkundig element

Driedelige Duitse militaire post

Oostpoeselstraat 10 (Lo-Reninge)
Duitse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse eerste linie nabij het kanaal Ieper-IJzer. De drieledige constructie is vóór de Derde Slag bij Ieper opgetrokken bij een versterkte hoeve, die tijdens de oorlog aangeduid wordt als 'Ferme de la Ferrure' of 'Wolfersdorff'.


ID: 70104 | Bouwkundig element

Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

Oude-eiermarkt (Lo-Reninge)
De ommuring dateert uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Lage geelbakstenen muur onder ezelsrug, onderbroken door de toegang tot het kerkhof ten oosten, een grafkapel ten noorden en een herdenkingskapel voor de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 70213 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Pollinkhovestraat (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkteken in de vorm van een cenotaaf met aan het hoofdeinde een kruis, voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen, opgericht in 1919 op initiatief van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, naar ontwerp van Alfons Noseda.


ID: 70212 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.


ID: 213423 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Reningesteenweg (Lo-Reninge)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door geallieerde eenheden ten behoeve van de artillerie. Het betreft een constructie met merkwaardige kenmerken, waaronder een korfboogvormige doorsnede.


ID: 70222 | Bouwkundig element

Militaire keuken Belgisch leger

Romanestraat (Lo-Reninge)
Voormalige militaire keuken uit de Eerste Wereldoorlog van het Belgische leger.


ID: 70310 | Bouwkundig element

Fruitbedrijf The Farwest met Franse militaire posten

Tempelare 7-8, 8A (Lo-Reninge)
Deze sitewordt gekenmerkt als een open ruimte met grasperken met laagstamfruit en taxus en buxus. De erfoprit wordt afgesloten door gecementeerde pijlers met ijzeren hekken. Centraal op het domein, ruime villa naar verluidt gebouwd in 1933-1935 op een bunker van de Eerste Wereldoorlog. Ook andere nutsgebouwen zijn op bunkers uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken. Aan de straat, opslag- en productieloodsen uit de jaren 1920-1945 en een ast.


ID: 70238 | Bouwkundig element

Stenen brug

Veurnesteenweg (Lo-Reninge)
Stenen brug over Dode of Oude IJzer met delen kasseiweg. Fragment van de voormalige steenweg Veurne-Ieper, onder Oostenrijks Bewind kort voor 1780 aangelegd, bestaande uit: brug van circa 1780 over de Dode of Oude IJzer.


ID: 212750 | Bouwkundig element

Naamsteen Maison du Passeur

Westpoeselstraat (Lo-Reninge)
Naamsteen ter herinnering aan de voorpost 'Maison du Passeur', op de linkeroever van de Ieperlee. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.