Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 33818 | Bouwkundig element

Stationsgebouw Langerbrugge

Gentweg 8-10 (Evergem)
Stationsgebouw, gelegen op de spoorlijn Gent-Terneuzen, geopend op 19-12-1865 en vermoedelijk vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog. Laag bakstenen gebouw met lokettenzaal van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, aan de perronzijde achteruitspringend overluifeld gedeelte. Ernaast gedeeltelijk verbouwd, hoger opgetrokken woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 33944 | Bouwkundig element

Station Rieme

Stationsstraat 71 (Evergem)
Station van Rieme op de lijn Gent - Zelzate -Terneuzen, geopend in 1865. Oorspronkelijk symmetrisch gebouw met twee licht uitspringende risalieten, hoger opgetrokken in een puntdakvenster, aan weerszij van de galerij aan de perronzijde.


ID: 34457 | Bouwkundig element

Stationsgebouw Sleidinge

Weststraat 131 (Evergem)
Station met lokettenzaal en woning in typische stationsarchitectuur voor de lijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1861 en gebouwd in 1911 in de plaats van een eerste houten stationnetje van 1901. Gebouw van gele baksteen met centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door één bouwlaag hoge vleugels van respectievelijk één en vier traveeën onder zadeldak. Perronzijde met luifel voor de lokettenzaal.


ID: 36029 | Bouwkundig element

Station Gavere-Asper

Prosper Heysestraat 1A (Gavere)
Station gelegen op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Geschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door één, later toegevoegde travee met één bouwlaag onder verspringende zadeldaken.


ID: 52369 | Bouwkundig element

Station Geel

Stationsplein 41-43 (Geel)
Sation van het type Grand Central Belge type II, dat in de jaren 1870 geïntroduceerd werd door de gelijknamige spoorwegmaatschappij.


ID: 306499 | Bouwkundig element

Station van Waterschei

Stadionplein 1 (Genk)
Stationsgebouw van Waterschei, in 1953 gebouwd als vervanging van de in 1927 door het kadaster geregistreerde "Nijverheidsstatie" aan de noordzijde van de "IJzerweg van Hasselt naar Asch" in het in 1874 verkavelde gebied "Opglabbeker Zavel".


ID: 26318 | Bouwkundig element

Station Drongen

Drongenstationstraat (Gent)
Huidige toestand daterend van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Bruine baksteen met verwerking van arduin en imitatie natuurstenen banden met gele baksteen.


ID: 18245 | Bouwkundig element

Dienstgebouw Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen

Forelstraat 147 (Gent)
Resterend gedeelte van een voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare. Volgens archiefstukken van 1887 gebouwd als depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Links bureelgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen van het enkelhuistype met puntgevel. Rechts ervan lijstgevel van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag hoog en dienst doende als goederenmagazijn. Volgens archiefstukken van respectievelijk 1904 en 1909, toevoeging van de bovenverdieping voor bediendenbureaus en wijziging van binneninrichting in functie van omvorming tot stationsgebouw.


ID: 26850 | Bouwkundig element

Station Sint-Denijs-Westrem

Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2 (Gent)
Typisch plattelandsstation daterend van circa 1910 op de vernieuwde spoorlijn Gent-Kortrijk. Sober bakstenen gebouw van zeven traveeën met markerend hoofdgebouw, derde tot vijfde travee, en twee bouwlagen.


ID: 301225 | Bouwkundig element

Station Sint-Denijs-Westrem met omgeving

Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2-3, 7, Octaaf Soudanstraat 19, 28-30 (Gent)
Het dorpsgezicht omvat het stationsgebouw van Sint-Denijs-Westrem en haar omgeving, namelijk twee tegenoverliggende hoekhuizen met cafés aan de kruising met de Octaaf Soudanstraat, evenals een aanpalend rijhuis.