Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 301273 | Landschappelijk element

Baanvak Sint-Niklaas - De Klinge op voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen

Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Sint-Niklaas (Sint-Niklaas)
Het baanvak Sint-Niklaas - De Klinge bevindt zich op de voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen, die werd aangelegd tussen 1868 en 1871. Dit baanvak, gebruikt als fiets- en wandelpad, vormt één van de laatste onverharde verlaten spoorzates van het Waasland.


ID: 15071 | Bouwkundig element

Stel- en reparatieplaats van de spoorwegen

Oosterlaan 60 (Sint-Niklaas)
Voormalige stel- en reparatieplaats, circa 1889 gebouwd door de in 1948 ontbonden spoorwegmaatschappij Mechelen-Terneuzen, en heden in gebruik als stempellokaal en stadsmagazijn.


ID: 15317 | Bouwkundig element

Station Sinaai

Stationswegel 1-3 (Sint-Niklaas)
Het stationsgebouw van Sinaai is een rechthoekig bakstenen gebouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken, uit 1895/97. Ten westen van het stationsgebouw bevindt zich een rechthoekig bakstenen wachthuisje met hardstenen plint van twee traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. Ten oosten lampisterie, sanitair gebouwtje en betonnen afsluiting.


ID: 51149 | Bouwkundig element

Station Westrozebeke

Ontmijnersstraat 1 (Staden)
Voormalig station op de in 1873 aangelegde lijn Torhout-Ieper, sinds 1950 beperkt tot goederenverkeer, en heden sporadisch nog gebruikt voor de kazerne in Houthulstbos. Bewaard decoratief betonnen hekwerk.


ID: 51121 | Bouwkundig element

Afspanning De oude tramstatie

Sleihagestraat 20 (Staden)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).


ID: 15434 | Bouwkundig element

Steenbakkerij de Hemptinne

Bormte (Stekene)
In 1885 opgericht als pannenbakkerij "Sint-Marie", eind 19de eeuw overgeschakeld op de produktie van baksteen en in 1979 volledig gesloopt.


ID: 15541 | Bouwkundig element

Station Klein-Sinaai

Koebrugstraat 14 (Stekene)
Rechthoekig bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 15497 | Bouwkundig element

Station van Stekene

Spoorwegwegel 1 (Stekene)
Voormalig stationsgebouw op de circa 1964 stopgezette spoorlijn Moerbeke - Sint-Niklaas. Baksteenbouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw met centraal deel van drie traveeën en twee bouwlagen


ID: 40694 | Bouwkundig element

Station Ternat

Statiestraat (Ternat)
Bakstenen gebouw met verspringend volume en dominerende toren, daterend van 1856 en gebouwd naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaer.


ID: 135095 | Landschappelijk geheel

Dorpskom Tervuren en Warandepark

Warande (Tervuren)
Het Warandepark (225 ha) in het brongebied van de Voer bevat een ringmuur, 8 vijvers, dreven, een ‘zevensterre’ en een Gordaalmolen (“Spaans huis”). Een middeleeuwse kasteel van de hertogen van Brabant, werd in 1782 gesloopt. Van een nieuwer kasteel nabij de Sint-Hubertuskapel (ingewijd 1617), blijven stallingen in hoefijzervorm over. Een paleis in Lodewijk XVIde-stijl herbergde tijdens de Wereldtentoonstelling in 1897 een deel van de Congolese afdeling. Het park in Franse stijl bevat merkwaardige axiale perspectieven. In 1902 tekende Ch.L.Girault in opdracht van Leopold II het Museum voor Midden-Afrika. De koning liet in 1897 ook de Tervurenlaan aanleggen naar het Brusselse Jubelpark en de tramlijn van Brussel naar Tervuren met pittoresk eindpunt. In 1931 volgt de eerste spoorlijn met elektrische tractie. Het centrum van Tervuren heeft opmerkelijke historische gebouwen.