Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5869 resultaten


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 210021 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Pijlerkapel in witbeschilderde zandsteen onder zadeldakje (natuurstenen daktegels). Spitsboognis met beeld van Maria met Kind.


ID: 210025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Achterin gelegen kapel. Historisch verbonden met het goed "Ter Loo", maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Inseminatie. Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.


ID: 209796 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Torhoutsesteenweg 454 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd. Boerenhuis met lagere aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten).


ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lisbona

Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.


ID: 210146 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Vlasaardstraat (Zedelgem)
In 1930 door de familie Calleeuw-Reynaert gebouwd ter nagedachtenis van een overleden echtgenoot. Ingewijd in 1933. Rode baksteenbouw met driezijdige apsis onder zadeldak (leien). Tuitgeveltje met schouderstukken, betonnen dekplaten en bekronend, betonnen kruis. Spitsboogvormige deuropeningen met houten vleugeldeur en opschrift "O.L.V. / VAN LOURDES / BID VOOR ONS" in het boogveld. Rondboogvensters in de zijgevels.


ID: 210031 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

Zeedijkweg (Zedelgem)
Aan de rand van het domein "Merkemveld" (zie Merkemveldweg) oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Staande naast de voormalige kasteeltoegang met bakstenen hekkenpijlers. Van 1919, in 2004 gerestaureerd. Witbeschilderde bakstenen pijler op een vierkante sokkel en kapelnis op verbrede onderbouw, zadeldakje in baksteen rustend op zandstenen kraagstenen. Beglaasde rondboognis met beeld van Maria.


ID: 209800 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Zeeweg Noord (Zedelgem)
Zou dateren van vóór 1850 maar is waarschijnlijk later herbouwd. Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met houten windveren. Beglaasde rondboognis met verzorgde smeedijzeren tralies, beeld van Maria.


ID: 209801 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zeeweg Zuid 2 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning langs de straat op de hoek met de Steenstraat. Uit het einde van de 19de eeuw, de vensters zijn tijdens het interbellum voorzien van lateien. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Gele verankerde baksteen boven een grijze bepleisterde plint, gebruik van rode baksteen voor de strekken. Aflijnende overhoeks geplaatste muizentandfries onder de dakgoot. Links een rondboogvormig gevelkapelletje met witbeschilderde omlijsting en bekronend kruis.


ID: 89685 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel met elektriciteitscabine

Avermaat (Zele)
Vrijstaande gebouw met rechthoekig grondplan onder steil zadeldak, aan straatzijde spitsbogig open portaal afgesloten door ijzeren hek met centraal een beeld op sokkel, toegangsdeur cabine verwerkt in de achtergevel, gebouwd in 1966.