Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86778 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Markt 32 (Tielt)
Laatclassicistisch pand opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86781 | Bouwkundig element

Herberg De Concorde

Markt 42 (Tielt)
Voormalige herberg "De Concorde", sinds 1987 "Ter Halle", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch mogelijk ouder zie bebouwing reeds voorkomend op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Eenlagig hoekpand onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw; muurankers. Puntgevel aan de pleinzijde op licht uitkragende schouderstukken. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in vlak gepleisterde omlijstingen. Vernieuwd schrijnwerk in plaats van T-ramen met grote roedeverdeling. Centrale toegangsdeur tussen herbergramen. Verdwenen oculus in top en olielamp op de hoek. Kelderluik aan de zijde van de Ieperstraat.


ID: 87061 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Sterrestraat 46 (Tielt)
Interbellumwoning, volgens het kadaster gebouwd in de periode 1932-1933. Bakstenen volume onder schilddak in rode geglazuurde pannen, met vooruitspringende linkertravee onder haakse nok. Later toegevoegde driehoekige dakkapel.


ID: 86804 | Bouwkundig element

Stoktkapel

Oude Stationstraat (Tielt)
Stoktkapel, gelegen op een heuvel aan de zuidoostzijde van de straat, gebouwd in 1949 naar oorspronkelijk model daterend uit circa het begin van de 17de eeuw. Toegang via rechte natuurstenen trap tussen bakstenen muurtjes. Georiënteerde kapel op rechthoekig grondplan met klein driezijdig afgesloten koor onder lagere nok. Zadeldak met houten dakoverstek; opengewerkt klokkentorentje met klokje.


ID: 86578 | Bouwkundig element

Sint-Apolloniakapel

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het Goed te Karels. In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden volledig gecementeerd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Bekronend natuurstenen topkruisje. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel.


ID: 86690 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 31 (Tielt)
Interbellumburgerhuis gebouwd volgens kadaster in 1919 in opdracht van schoolmeester Felix De Puydt (Tielt) op de plaats van een 19de-eeuws breedhuis dat samen met de twee naastgelegen woningen (nummers 33-35) vernield wordt door bombardementen tijdens de bevrijding in de Eerste Wereldoorlog (oktober 1918). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel voorzien van schijnvoegen en neoclassicistische ornamentiek, onder meer guirlandes in borstweringen.


ID: 86806 | Bouwkundig element

Herberg De Klokke

Markt 41 (Tielt)
Voormalige herberg "De Klokke", gebouwd volgens kadaster in 1864 in opdracht van de Tieltse brouwer Albinus Colle die een bestaand pand volledig laat her- of verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met inzwenkende en vlak afgedekte klokgevel.


ID: 86743 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kortrijkstraat 44-46 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van weduwe Adolphe Decroix, brouwster, vermoedelijk naar ontwerp van architect Jules Vercoutere. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86888 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 5 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, tevens ontwerper van onder meer het Gildhof. Enkelhuis van twee bouwlagen en souterrain onder zadeldak; lijstgevel onder breed overkragende kroonlijst op modillons, verspringend voor dakvenster.


ID: 86889 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 6 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (Tielt - Lokeren), tevens ontwerper van onder meer het "Gildhof". Bouwheer is Emiel Van Parijs, een koopman gevestigd op het "Notelaeregoed" in Aarsele.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.