100 resultaten
ID: 86090 | Bouwkundig element
Venlosesteenweg (Kinrooi)
Langs de Nederlandse grens, gietijzeren grenspalen van 1843, met het Belgische wapen aan de Belgische zijde, het Nederlandse wapen aan de Nederlandse zijde.
ID: 300961 | Bouwkundig element
Roden-Ossenstraat (Knokke-Heist)
Nederlands-Oostenrijkse grenspaal uit de 18de eeuw, opgesteld langs de Roden-Ossenstraat.
ID: 212898 | Bouwkundig element
Daalbroekstraat (Lanaken)
Nagenoeg vierkante hardstenen grenspaal gelegen in de bossen van Lanaken op de grens tussen Lanaken en Rekem als afbakening van de voormalige heerlijkheden Rekem en Petersheim.
ID: 44507 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg (Lebbeke)
Provinciale grenspaal tussen de provincies Oost-Vlaanderen en de huidige provincie Vlaams-Brabant op de plaats zogenaamd Blauwbrug op de Klokbeek, tevens de grensbeek tussen de gemeenten Lebbeke en Opwijk. Arduinen zuil op vernieuwde achthoekige voet, eenvoudige basis en ronde schacht en bekroond met een bolornament.
ID: 80134 | Bouwkundig element
Gestelsedijk (Lommel)
Beschilderde ijzeren grenspaal, gedateerd: 1843, genummerd: Nº 190 en voorzien van het Belgisch en Nederlands wapenschild.
ID: 308374 | Landschappelijk element
Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie (Maasmechelen)
In het bos ten noordoosten van Heiwijk en grenzend aan het militair domein staan verschillende imposante meerstammige beuken. Deze beuken zijn een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleeft in de huidige administratieve grenzen.
ID: 308322 | Landschappelijk element
Opgrimbie (Maasmechelen)
In het bos rond Heiwijk ligt een brede aarden wal met een gracht langs. Op de wal staan eiken, beuken en Amerikaanse eiken. De grenswal is een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleven in de huidige administratieve grenzen.
ID: 200390 | Bouwkundig element
Weg naar Geneuth (Maasmechelen)
Voor de dijk van de Maas, binnen de uiterwaard, bleef een gietijzeren grenspaal bewaard, met nummer 112 en datering 1843.
ID: 77567 | Bouwkundig element
Kerktorenstraat 24 (Machelen)
Opgericht in 1854 naar ontwerp van architect Louis Spaak, op het kadaster pas geregistreerd in 1859 samen met aansluitende schoolvleugel, vóór het pand staan vier 16de-eeuwse hardstenen grenspalen.
ID: 135190 | Landschappelijk geheel
Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
De kreken Grote Kreek en Pereboomsgat zijn gesitueerd in het noorden van de gemeentes Wachtebeke en Moerbeke Waas. Het gebied maakt deel uit van het krekengebied van Overslag – Zuiddorpe, een overgangsgebied tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen in het zuiden. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die zich net ten zuiden van het gebied bevindt, vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door beboomde dijken en kreekrestanten waarvan de Grote Kreek en Pereboomsgat de meest opvallende zijn.